Undgå restskat: Tilpas din forskudsopgørelse

Hvis du vil undgå ubehagelig restskat, kommer du langt ved at bruge fem minutter på din forskudsopgørelse. Mange indberetninger til Skat foregår automatisk, men der er stadig en del ting, du selv skal ændre.

  Foto: istockphoto.com  

SKAT

Tidligere på måneden kom din nye forskudsopgørelse på skat.dk, og det kan være en god idé at ofre lidt tid på at gå den igennem og eventuelt rette den til, hvis dine indkomstforhold har ændret sig.

”Særligt, hvis der er sket større ændringer i din økonomi på grund af jobskifte, større lån, ægteskab eller skilsmisse, bør du absolut se den igennem en ekstra gang,” siger partner i Deloitte, Doris Erlandsen.

Sådan sænker du skatten

En gennemgang af din forskudsopgørelse kan også være en kærkommen lejlighed til at give din økonomi i sin helhed et serviceeftersyn.

Det kan være, du bare er almindeligt træt af at betale mange penge i skat, og så kan du vælge - hvis du mener at have det økonomiske råderum til det - at indbetale flere penge til din pension.

Pensionsindbetalinger giver ret til fradrag, og på den måde skal du aflevere mindre af din indkomst til Skat.

Mulighed for løbende tilpasning

Du kan ændre i din forskudsopgørelse lige så mange gange, du vil. Der er ingen begrænsning.

Som udgangspunkt vil det dog være rigeligt at tilpasse den en enkelt gang ud fra dine forventede indkomstforhold.

Selv hvis du har en svingende indkomst, foreslår Deloitte, at du inden årets start blot skriver den samlede forventede indtægt ind.

Er du derimod sæsonarbejder, som kun har indkomst i nogle måneder af året, kan det være en idé at rette forskudsopgørelsen til ved start og slut af sæsonarbejdet.

Manuel indberetning

De fleste poster på din forskudsopgørelse udfyldes automatisk, da din bank, arbejdsgiver, kommune og så videre forsyner Skat med den relevante information. Men der er stadig felter, du selv skal udfylde eller rette til.

Fradrag for befordring, børnebidrag, ægtefællebidrag samt rejsefradrag er blot nogle af de fradrag, du selv skal indberette.

”Fremgår de ikke præcist på forskudsopgørelsen, er der stor sandsynlighed for, at du betaler ’forkert’ skat i løbet af året. Dermed risikerer du enten at oparbejde en skattegæld eller at låne penge til Skat,” siger Doris Erlandsen.

20 km koster 3000 kr.

Bor du f.eks tættere på eller længere fra din arbejdsplads i det kommende skatteår, ændrer din ret til befordringsfradrag sig samtidig. Få kilometer længere til arbejde, kan være mange penge.

Hvis du i år bor 75 km. fra jobbet og har 220 arbejdsdage, har du ret til et befordringsfradrag på næsten 21.000 kr. Flytter du blot 20 km. tættere på din arbejdsplads, falder fradraget med 9000 kr.

Ændrer du ikke dette på din forskudsopgørelse, betaler du for lidt i skat henover året, og kan se frem til en restskat på ca. 3000 kr.

Skattegrænser koster mest

I forhold til ændringer i din indkomst, bonner det først for alvor ud på dit skatteregnskab, hvis du krydser en skattegrænse.

Tal fra Deloitte viser, hvordan din trækprocent ændrer sig, hvis du begynder at tjene over en halv million kroner om året.

En manglende ændring af forskudsregistreringen ved en indkomstændring fra 500.000 kr. til 550.000 kr. vil efterfølgende betyde en restskat på ca. 6.000 kr.

Årsindkomst

Månedligt fradrag

Trækprocent

300.000

5.448

38 %

350.000

5.643

38 %

400.000

5.643

38 %

450.000

5.430

38 %

500.000

5.430

38 %

550.000

5.261

39 %

600.000

5.112

40 %

650.000

4.981

41 % 

Kilde: Deloitte

 

Anbefalede artikler