Undgå at blive personbeskattet af firmafesten

Det kan ende med at give dig skattemæssigt bagslag, hvis din chef holder for mange og for dyre personalearrangementer. Hvis du synes, festerne har taget overhånd, synes Skat det sikkert også.

  Foto: Advodan  

SKAT

Som virksomhedsejer bør du i ethvert udlægshenseende spørge dig selv: Er det rimeligt at trække denne udgiftspost fra i Skat?

Som medarbejder bør du spørge dig selv, om din chef har et realistisk forhold til, hvad ’rimeligt’ er. Lyder noget til at være for godt til at være sandt, er det det sikkert.

Kort sagt er det både lovligt og sikkert også en god investering at holde fester og andet socialt i firmasammenhæng - så længe det foregår indenfor rammerne.

Giv den max gas til festerne

Nu er det julefrokosttid. Der er ikke noget egentligt loft over, hvor mange penge din arbejdsplads må bruge på f.eks. firmajulefrokosten, så længe det ikke udvikler sig til en juleuge på Maldiverne.

”Du skal som virksomhedsejer blot sørge for, at arrangementet holder sig inden for et rimeligt udgiftsniveau og af en rimelig varighed,” siger Lars Emde Poulsen, der er advokat hos Advodan.

”For ellers kan medarbejderne risikere at blive beskattet,” siger han.

Du skal som medarbejder dog ikke være nervøs for, at skatteministeren prikker dig på skulderen med krav om penge, når du er i gang med at hælde endnu en snaps ned.

Det er tilladt at holde fest efter alle kunstens regler.

"Praksis for at man kan lave firmaarrangementer udenfor arbejdsstedet i form af firmaskovture, julefrokoster mv. uden fagligt indhold er, at disse alene er afholdt i et rimeligt omfang og varighed. Det samme gælder også ved arrangementer på restauranter eller lign. Der kan være eksempler på julefrokoster og sommerfester, der er så omfattende, at de ikke vil kunne være skattefrie," står der på Skats hjemmeside.

Her er de simple tommelfingerregler for firmaarrangementer:

  • Alt kan trækkes fra inkl. udgifter for deltagende ægtefæller.
  • Undtagen hvis udgifterne løber urimeligt højt op, eller hvis der er tale meget omfangsrige arrangementer. Bliver du inviteret på firmarejse til udlandet, råder Advodan virksomheden til at klappe turen af med Skat først.
  • Momsreglerne er et kapital for sig selv og ikke noget, der har betydning for dig som medarbejder. F.eks. kan moms trækkes fuldt fra for teambuilding, men ikke for almindelig underholdning.

Ingen skat på DHL-tøjet

Ud over en årlig julefrokost og en årlig sommerfest, accepterer Skat også, at firmaet holder en skovtur for dig og dine kolleger. Her gælder de samme regler for skattefrihed. Er udflugten "af et rimeligt omfang og varighed", bliver hverken du eller firmaet beskattet.

DHL anses jf. en afgørelse fra 2011 for at være en skovtur. Du må ikke tage på en firmabetalt tur i det fri hver uge, men må gerne gøre det et par gange om året.

Skat skriver i afgørelsen, at det er "Skatteministeriets opfattelse, at arbejdsgivers betaling for deltagelse i DHL stafetten eller andre motionsløb kan afholdes som et årligt eller halvårligt skovtursarrangement, og dermed være skattefrit for medarbejderne."

Du må derfor både deltage gratis og beholde din DHL t-shirt uden at skrive den på selvangivelsen.

3 dage rundt i riget er skattepligtigt

I et andet tilfælde besluttede Skat til gengæld, at det ikke var lovligt at beholde cykel + udstyr fra en flere dage lang cykelrejse.

Efter tre dages cykling "ville cykel, cykeltøj og andet tilbehør blive overdraget til den enkelte medarbejders eje, hvilket Skatterådet fastslog skulle udløse beskatning af markedsværdien på overdragelsestidspunktet. Endvidere ville medarbejderne blive skattepligtig af lejeværdien i den periode, hvor cyklen var stillet til rådighed," står der i en afgørelse på skat.dk.

Det er kort fortalt en konkret vurdering, Skat foretager fra gang til gang.

 

Tags

Anbefalede artikler