Ugifte par har rod i deres arveforhold

De fleste unges, som lever i et parforhold, ved overraskende lidt om arv og hvordan de sikrer deres kæreste.

  Foto: istockphoto.com  

SKAT

Barnegråd, karriere og huskøb fylder for mange unge par. Men et stort antal glemmer at have styr på papirerne omkring arv. Ugifte par arver nemlig ikke automatisk hinanden, hvis den ene går bort.

Hvis parret har fælles børn, vil børnene automatisk arve den afdøde forælder. Hvis parret ikke har børn, er det svigerforældrene, der står til at arve. Det kan eksempelvis dreje sig om halvdelen af en lejlighed eller et hus.

En ny undersøgelse af YouGov for Danske Arveretsadvokater viser, at hver femte 30-49-årige ikke ved, hvem der arver, hvis den ene part falder bort.

Ud af de adspurgte i undersøgelsen, der svarer, at de ikke arver eller arver en del efter samleveren, svarer hele 20 procent, at de ikke ved, hvem der arver.

Kun ved at oprette et testamente, kan ugifte par sikre hinanden fuldstændig.

"Mange lever en stresset tilværelse i de år, hvor man får børn og bygger rede, og flere glemmer at tænke langsigtet. Måske fordi de ikke har lyst til at overveje en situation, hvor partneren går bort. Netop fordi, det er utænkeligt på det tidspunkt i livet," siger Bodil Hedeager Ravn fra Danske Arveretsadvokater.

 Vibeke måtte sælge ejendommen

Vibeke Havkrog var 43 år, da hendes forlovede, Ole Jørgensen, i 2012 pludselig blev revet væk fra hende. Ole døde i en fritidsulykke. Parret havde ikke tegnet testamente.

"Jeg gik i chok, da jeg fik det at vide. Det er ikke lige sådan en melding, man regner med at få om aftenen, når man står og kysser sin forlovede farvel om morgenen. Udover sorgen efter tabet af min forlovede, skulle jeg også bruge energi på at finde hoved og hale i arven efter ham," siger Vibeke Havkrog.

 Parrets fælles datter Monica Jørgensen, der på daværende tidspunkt var 9 år, arvede sin far som den eneste. Det er normal procedure, når der ikke er oprettet testamente.

Det betød, at Vibeke Havkrog måtte sælge parrets fælles ejendommen, fordi hun ikke kunne sidde i den alene med blot én indtægt.

Danske Arveretsadvokater møder mange par, der ikke er sikret.

"Der er stor forvirring på området. Det understreger YouGov-undersøgelsens resultater. Mange ved ikke, hvordan man sikrer hinanden eller er uvidende om, hvorvidt de overhovedet er sikret. Det er virkelig et område, folk burde bruge et par timer på at sætte sig ind i, for det kan betyde alt, hvis man pludselig ender i en ulykkelig situation," siger Bodil Hedeager Ravn fra Danske Arveretsadvokater.

Faktaboks

  • 21 procent af de adspurgte ved ikke, hvordan samboende/samlevende sikrer hinandens arv.
  • I Hovedstaden er tallet helt oppe på 28 procent, mens Nordjyderne har bedre styr på området. Her svarer 11 procent, at de ikke ved, hvordan man sikrer sin partner.
  • Jo yngre parrene er, des flere uden testamente er der.
  •  Også indkomsten påvirker billedet af, hvor gode ugifte er til at have styr på arven. Jo højere indkomst des flere har tegnet testamente.

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov på vegne af Danske Arveretsadvokater. Der er i alt gennemført 505 CAWI-interview med danskere i alderen 30+ år, i perioden 4. - 8. juli 2015.

 

 

 

 

 

 

Tags

Anbefalede artikler