Udnyt skattefidus inden kalenderlyset brænder ned

Du kan stadig nå at bruge håndværkerfradraget og få dine forældre til at passe børn eller gøre rent og efterfølgende trække lønnen fra i skat.

  Foto: istockphoto.com  

SKAT

Sæt bedsteforældrene i sving med børnebørn eller husarbejde og træk deres løn fra i skat. Det lyder næsten for godt til at være sandt, men så længe kalenderen siger 2015, er smuthullet i skattereglerne helt lovligt at udnytte.

Under normale omstændigheder kan en pensionist ikke modtage skattefrie beløb, hvis vedkommende, der betaler lønnen, samtidig bruger Boligjobordningen til at få fradrag. Men den regel blev midlertidigt suspenderet med genindførelsen af håndværkerfradraget i år, og skattefinten kan udnyttes indtil kalenderen siger 2016.

”Du kan sætte dine forældre i gang med både børnepasning, rengøring, have- eller husarbejde, men det er ved at være sidste chance. Så vidt jeg ved, bliver denne skattefidus ikke forlænget ind i det nye år,” siger Doris Erlandsen, skatterådgiver og partner i Deloitte.

Skattefri løn

Folkepensionister må i 2015 modtage op til 10.400 kroner skattefrit for at hjælpe til med husarbejde eller børnebørn – altså også selvom den, der udbetaler lønnen, også selv trækker udgiften fra i skat som et håndværkerfradrag.

Så der kan være mange penge at spare både for den arbejdende og arbejdsgiveren. Du skal dog være opmærksom på, at reglen kun gælder for folkepensionister, eller folk, der er godkendt til folkepension.

”En af de ting, folk ofte spørger til, er, om ordningen også kan udnyttes af førtidspensionister. Det kan den desværre ikke,” siger Doris Erlandsen.

Hvis du kan sætte flere bedsteforældre i sving og udnytte hele håndværkerfradraget, kan du spare godt 4500 kroner i skat per person i husstanden, der er fyldt 18 år. I 2015 kan du maksimalt trække 15.000 fra i skat per voksen.

Du kan sagtens lægge adskillige regninger fra hele årets løb sammen til en enkelt regning, den skal bare sendes og betales inden den 31. december.

Sådan gør du

1. Serviceerklæring på SKATs hjemmeside
Dine arbejdende bedsteforældre skal udfylde en såkaldt "serviceerklæring", der kan findes på Skats hjemmeside. Erklæringen skal underskrives af den person, som udfører det arbejde, der ønskes fradrag for.

Du (arbejdsgiveren) skal selv opbevare serviceerklæringen som dokumentation for det udførte arbejde.

2. Skattefrit beløb
Folkepensionister og andre, der er berretiget til at modtage folkepension, må modtage op til 10.400 kroner i løn skattefrit per person (2015), også selvom arbejdsgiveren bruger håndværkerfradraget til at trække lønudgiften fra i skat. Overskydende løn er skattepligtig og skal meldes til Skat som personlig indkomst.

3. Betal elektronisk
Den løn, du betaler for arbejdet, skal betales elektronisk, eksempelvis over netbanken eller en app som Mobile Pay. Ellers kan du ikke trække beløbet fra som håndværkerfradrag.

Tags

Anbefalede artikler