Topskatteopgør til foråret

Venstre gik til valg på et skattestop og på at øge jobfradraget. Her er fire realistiske bud på en ændring af topskatten.

  Foto: istockphoto.com  

SKAT

Venstre-regeringen vil sænke marginalskatten på arbejde med 5 procentpoint ved de kommende skatteforhandlinger i foråret 2016. Regeringen har gang på gang luftet sloganet ”det skal kunne betale sig at arbejde”, og defor er der i det nye regeringsgrundlag lagt op til skattelettelser i både bund og top.

Målet for en sænkelse af topskatten formulerer regeringen således: ”Regeringen har en ambition om at sænke skatten på den sidst tjente krone med 5 procentpoint, så flere vil arbejde mere, og så danske virksomheder får nemmere ved at rekruttere og fastholde også vellønnede medarbejdere.”

Forårsopgør om topskatten

Ifølge Mads Lundby Hansen, cheføkonom i den liberale tænketank Cepos, vil provenutabet ved den annoncerede ændring i topskatten være på 2,5 mia. kr. Men præcis hvordan, skattelettelsen skal finansieres bliver op til de forhandlende partier. Et af de partier, der ser mest frem til forhandlingerne er Liberal Alliance.

”Jeg tror ikke, nogen er i tvivl om, at Liberal Alliance ønsker topskatten helt afskaffet. Men med 13 ud af de 90 mandater, der står bag regeringen, er vi også bevidste om, at vi ikke kan forvente 100 procent opbakning til vores politiske program. Ingen regering har dog tidligere varslet så ambitiøse topskattelettelser, og det er naturligvis en god begyndelse, som vi glæder os over,” siger Merete Riisager, skatteordfører i Liberal Alliance.

Partiet glæder sig til forårets forhandlinger og har en klar forventning om, at regeringens mål om at skære en tredjedel af topskatten som minimum vil blive gennemført.

Fire scenarier for topskatten

Til foråret skal slaget om topskatten stå, når regeringen inviterer til forhandlinger i anden fase af deres JobReform, der har til henblik at sænke skatten på arbejdsindkomster – heriblandt topskatten.

Mads Lundby Hansen, cheføkonom og vicedirektør i tænketanken Cepos, opstiller fire realistiske scenarier for, hvordan man rent teknisk kan komme i mål med en sækning af topskatten. Scenarierne tager udgangspunkt i regeringens erklærede mål om en sænkelse af marginalskatten fra 56 til 51 pct. – hvilket vil kræve en finansiering på ca. 2,5 mia. kroner.

1. Finansieringen kan foregå ved at reducere væksten i det offentlige forbrug med 2,5 mia. kroner.

2. Pengene kan også hentes ved at bruge gevinsten på fra et kontanthjælpsloft - 1,5 mia. kroner, besparelsen fra integrationsydelsen – 400 mio. kroner, mens de resterende 600 millioner kan skæres fra ulandsbistanden.

3. Alternativt kan sænkelsen fiansieres ved udelukkende at skære i ulandsbistanden, der dermed reduceres med 2,5 mia. kroner.

4. Sidste mulighed er at skære dagpengesatsen med 7 procent.

”De to første scenarier anser jeg, som de mest sandsynlige. Venstre har selv lagt op til et betragteligt løft i det offentlige forbrug frem mod 2020, og her vil det være oplagt at gå ind og konvertere nogle af de offentlige udgifter til skattelettelser. Disse løsninger ligger også godt i tråd med statsministerens egne udmeldinger,” siger Mads Lundby Hansen.

Der skal på nuværende tidspunkt betales 15 procents topskat på indkomst, der overstiger 459.200 kroner (efter fradrag af arbejdsmarkedsbidrag). I 2015 er der 506.000 danskere, der betaler topskat.

Tags

Anbefalede artikler