Skøre skatter

Specialt USA er leveringsdygtig i kategorien kuriøse skatter, der får den nye danske fedtafgift til at fremstå som det mest naturlige i verden.

SKAT

Skat har det med at opføre sig som en levende organisme. Den vokser, tilpasser sig og trænger ind i livets fjerneste afkroge – og når den først er indført, er den ofte svær at slippe af med.

Det nyeste tiltag på den danske skattestamme er fedtafgiften, der blev indført 1. oktober. Nu betaler du således 16 kroner ekstra pr. kilo mættet fedt i produkter som fløde og smør. Fremtiden vil vise, hvor længe afgiften overlever. Men ifølge kontorchef Thomas Larsen fra Skatteministeriets afdeling for samfundsøkonomisk analyse har en skat generelt fire funktioner: Den skaber indtægter til staten, den stabiliserer den økonomiske udvikling, den fordeler samfundets goder, og den har en adfærdsregulerende effekt.

»Funktionerne spiller ikke altid i den samme retning, for det handler jo også om et politisk valg. Men når skatten først er indført, er den ofte svær at fjerne igen, fordi den er en god finansieringskilde,« siger han ...

Resten af artiklen er forbeholdt abonnenter, der kan logge ind herunder. Er du ikke abonnent, så KLIK HER OG FÅ ET SÆRTILBUD på 2 numre af Penge & Privatøkonomi for 99 kroner og få øjeblikkelig adgang til artiklen.

Download hele artiklen her

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display