Sådan snyder danskerne i skat

Kan det stadig lade sig gøre at snyde Skat? Sagtens! Langt de fleste forsøg på at snyde i skat lykkes, og særligt de kreative og velplanlagte har gode odds.

  Foto: istockphoto.com  

SKAT

Nostalgiske skattesnydere vil tænke tilbage på det som de gode gamle dage. Årsopgørelsen skulle selv udfyldes manuelt, og i bunkerne af bilag og kvitteringer var det temmelig ligetil at runde indtægterne ned eller fradragene op. Man kunne selvfølgelig blive indkaldt til torskekilde, og så havde man balladen, men i dette omvendte lotteri vandt langt de fleste, som dristede sig til at snyde Skat.

Så nemt går det ikke længere. Løn, aktieavance, renteudgifter - alt sammen ender automatisk som en del af Skats akkumulerede viden om dig, fordi data indberettes fra arbejdere og banker. Stikprøver har da også vist, at det i dag blot er 0,6 procent af os, som bevidst forsøger at snyde i skat via de klassiske kneb med ændringer af årsopgørelsen, og det til trods for, at den manuelle kontrol af vores årsopgørelsers rigtighed er historisk lav.

Men i takt med at det er blevet sværere at snyde som lønmodtager, er kreativiteten steget. For akkurat som i professionel sport vil der i skattebetalernes verden altid være nogen, som efter en analyse af fordele og risici når frem til, at det er forsøget værd. Inden du kaster dig ud i udspekulerede svindelnumre, er det måske værd at memorere straftaksterne for forsætlig skatteunddragelse:


*Det unddragne beløb skal betales.

*Bøde på 1 gange det unddragne beløb op til 60.000 kroner - og 2 gange beløbet derover.

*Ved unddragelse over 250.000 er der fængselsstraf op til 1,5 år. I særligt grove tilfælde op til otte års fængsel.

*Der er ingen forældelsesfrist for strafbarheden af forsætlig skatteunddragelse.

*Der er omvendt bevisbyrde. Du skal altså bevise din uskyld.


Det er værd at bide mærke i, at der generelt straffes meget hårdt og som regel uddeles ubetingede domme, så snart 250.000 kroners grænsen brydes.

 

4 kreative former for skattefusk
Bemærk, at de fire metoder til skattesnyd på ingen måde er en anbefaling fra Penge & Privatøkonomi, men alene en nøgtern beskrivelse af de faktiske forhold i skattefuskernes univers.

1. Skjul penge i udlandet

Sådan gør du: Opretter en bankkonto i et land med bankhemmelighed, som betyder, at bankerne ikke oplyser om dit kundeforhold til nogen myndighed. Mest udbredt blandt danskere er Luxembourg, som efter EU-pres ganske vist har besluttet at ophæve anonymiteten fra 2015, men kun for privatkunder. Opretter du virksomhed med bankkonto i Luxembourg, er du fortsat sikret anonymitet efter 2015 også. Du kan få pengene ud ved at benytte anonyme betalingskort eller tage turen til Luxembourg for at hæve kontanter, som du tager med til Danmark.

Optimal svindel hvis: Du er erhvervsdrivende og kan alliere dig med dine kunder i svindlen. Køber en udenlandsk virksomhed en vare eller ydelse af dig for 120 kroner, men du sender dem en faktura på 100 kroner, som bliver retmæssigt indbetalt, og de derudover indbetaler 20 kroner til din konto i Luxembourg, har du faktura og papirer i orden, hvis Skat kigger nærmere.

Risikoen for at blive opdaget: Det er stort set umuligt for Skat at opdage indbetalingerne. Risikoen består i, at flere og flere lande ophæver deres bankhemmelighed og oplyser om deres kunder. Hvis landene finder på at oplyse om kundeforhold med tilbagevirkende kraft, kan det gå helt galt.

2. Sælg kunst til overpris

Sådan gør du: Du har noget kunst, som du sælger til overpris. Da du ikke er erhvervsdrivende udi kunsthandel, er beløbet skattefrit for dig.

Optimal svindel hvis: Du har udført noget sort arbejde, men ønsker at få betalingen på en måde, så pengene kan forklares overfor Skat i stedet for bare i kontanter. Også velegnet til folk, som ønsker at give gaver eller arveforskud uden om afgifterne.

Risikoen for at blive opdaget: Meget lille. Ved større beløb kan du tiltrække dig Skats opmærksomhed, og der kan komme fagfolk i spil til at vurdere, om værdien af kunsten er reel, men det er svære sager for Skat. Og ved mindre beløb er det så godt som risikofrit, medmindre du af anden grund tiltrækker dig Skats opmærksomhed.

3. Renover sorte penge hvide

Sådan gør du: Du har sorte penge liggende i kontanter. Dem bruger du til at renovere en ejendom, håndværkerne lønnes også sort. Uanset om du efterfølgende sælger eller bliver boende, er der nu sket en værdiforøgelse nogenlunde svarende til udgifterne - og dermed en hvidvaskning af pengene.

Optimal svindel hvis: Du har mange sorte penge liggende i kontanter samt kontakter til håndværkere, som arbejder sort.

Risikoen for at blive opdaget: Middel. I teorien er dette tæt på skudsikker hvidvaskning, i praksis kan det dog gå galt. Hvis nogen af de ansatte håndværkere bliver opdaget, kan deres sorte penge spores tilbage til dig og betyde starten på en skattemæssig efterforskning af dine aktiviteter.

4. Find kvitteringer i skraldespanden

Sådan gør du: For virksomhedsejere. Du går ud i en forretning, som sælger dyre produkter, og finder kvitteringer smidt på gulvet eller i skraldespanden. Du kan nu trække udgifterne fra uden reelt at have købt produkterne.

Optimal svindel hvis: Du driver virksomhed med overskud, hvor det kan forsvares at købe nyt elektronisk udstyr løbende.

Risikoen for at blive opdaget: Meget lille. Så længe du formår at begrænser dig til kun at have fradrag i en mængde, som kunne være realistisk for din type af virksomhed.

 

Tags

Anbefalede artikler