Så stor en gave må firmajulemanden give i år

Uanset størrelsen er der ingen garanti for, at årets firmajulegave bliver et hit, men her kan du læse, hvor meget du maksimalt kan få for i kroner og ører.

  Foto: istockphoto.com  

SKAT

Grænsen, for hvor stor julegaven må være, før du skal betale skat af den, blev i 2014 hævet fra 700 til 800 kroner. På samme tid blev det samlede loft for personalegaver hævet tilsvarende fra 1.000 kroner til 1.100 kroner. De regler er uændrede i år.

Pas på bagatelgrænsen

Det nytter ikke noget at håbe på en ekstra stor gave fra chefen i år. For hvis gavens pris overskrider den samlede bagatelgrænse eller julegaveloftet, så skal du betale skat af gaven.

"Får du en julegave til 1.000 kroner og en fødselsdagsgave til 300 kroner, så bliver du beskattet af hele beløbet på 1.300 kroner. Det sker, fordi både den samlede bagatelgrænse og julegaveloftet er overskredet,” siger advokat Allan Højbak fra Advodan.

Hvis du derimod får en julegave på 800 kroner og en fødselsdagsgave på 300 kroner, så er der ingen beskatning, fordi hverken julegaveloftet eller den samlede bagatelgrænse er overskredet.

Kontantgaver og gavekort er skattepligtige

Ud over julegavens værdi i kroner og øre er det også vigtigt at være opmærksom på, hvad det er for en slags gave, du får foræret af din chef.

”Kontantgaver er altid skattepligtige, og det er gavekort også. Der er dog den undtagelse, at gavekort godt kan gives skattefrit, hvis du med dit gavekort kan vælge fra en liste med forskellige gaver. Hvis beløbet holder sig inden for beløbsgrænsen og ikke kan byttes til noget andet, så kan gavebeviser til bestemte restauranter eller kroophold også gives skattefrit,” fortæller Allan Højbak.

Fakta: Sådan er reglerne for jule- og personalegaver

  •  Du kan årligt modtage personalegaver skattefrit, så længe værdien er under bagatelgrænsen på 1.100 kroner om året.
  • Som ”gaver” anses personalegoder, der ikke skal bruges i forbindelse med selve arbejdet, herunder påskønnelser i form af vin, blomster, gebyr til motionsløb osv.
  • Jule- og nytårsgaver er skattefrie, så længe markedsværdien ikke overstiger 800 kroner. Det gælder også, selvom den samlede bagatelgrænse på 1.100 kroner er overskredet.
  • Kontantgaver er skattepligtige og gavekort er som udgangspunkt også skattepligtige.
  • Det er dit eget ansvar at indberette beløbet på årsopgørelsen, hvis din arbejdsgiver i løbet af året har givet dig gaver, som samlet set har en værdi, der overskrider 1.100 kroner. Omvendt er det din arbejdsgiver, der skal indberette gaven, hvis det er en kontantgave, eller hvis vedkommende har givet en gave, hvis værdi i sig selv overstiger bagatelgrænsen på 1.100 kroner.

Tags

Anbefalede artikler