Økonomernes råd: Udpeg hjemmets økonomichef

Det er vigtigt, at der er en, som tager de upopulære økonomiske beslutninger. Få de gode råd til jeres økonomi, og mød en familie som har taget valget.

  Foto: istockphoto.com  

SKAT

I Arbejdernes Landsbank er erfaringen, at det stadig er manden, der er tættest på privatøkonomien. Cheføkonom Lone Kjærgaard ser ikke noget problem i, at du som kvinde lader manden svinge pisken over budgetterne. Hvis det nu er ham, der er mest interesseret i at knuse tal og balancere udgifter. Så længe der er nogen, der har styr på økonomien.

"Viden er jo magt. Så i den ideelle verden, har man selv styr på alt. Men i den virkelige verden, bliver man nød til at uddelegere og effektivisere, hvis familielivet skal hænge sammen. Jeg ser det som en fordel, hvis man kan udnytte sin partners interesse for økonomi, det kommer hele familien til gode," siger hun. 

Den klassiske fordeling

"Rasmus har bukserne på, men han går så også med livrem og seler."

Med et selvsikkert grin lader Louise Brix Hvillum kommentaren falde, for hun både anerkender og udnytter magtfordelingen i hjemmet på Frederiksberg. Hun og manden Rasmus Thalund Møller bor sammen med deres to børn i en tre-værelseslejlighed med egen have, de købte for et år siden. Det var skiftet fra leje til ejerbolig, der fik parrets finanser til at smelte endeligt sammen. Det gav ikke økonomisk mening at holde tingene adskilt, men med fællesøkonomien opstod der også et behov for en rollefordeling.

"Det er Rasmus, der lægger budgettet. Det er ham, der tager initiativet, og det er ham, der styrer. Men vi kigger på budgettet sammen, når det er lagt, og så kommenterer jeg og sætter spørgsmålstegn," siger Louise Brix Hvillum.

35-årige Rasmus Thalund Møller er ikke helt så kategorisk i sin vurdering af parrets roller. Men han erkender, at det klart er ham, der har det største behov for at planlægge og have kontrol med økonomien. Sådan har Rasmus altid været: Typen der lægger penge til side og skal have styr på detaljerne. Han har flere gange tænkt, at det er noget, han har fået stoppet i sin mentale rygsæk af sine forældre. I så fald har Rasmus og Louises opdragelse været forskellig.

Louise Brix Hvillum på 37 år beskriver i stedet sig selv som en, der lever i nuet. Bedre til forbrug end opsparing. Hun har ikke det samme behov for at have komplet styr på deres økonomiske fremtid – i hvert fald ikke helt ned til budgetposter med børnevintertøj og penge til billeje på næste ferie.

Mændenes forspring skrumper

Hos det uafhængige rådgivningsfirma Råd om Penge har ejeren Ulrik Linde Kjeldsen lagt mærke til, at kønnenes interesse for økonomi har ændret sig. Her er det oftest kvinderne, der tager initiativet til at få styr på familiens økonomi. Det er damerne, der bekymrer sig mest om pengene, mens herrerne måske tænker, at det nok skal gå.

"Traditionelt er økonomi et herreanliggende, og det var mændene, der bestemte på hjemmefronten. Men jeg siger ‘var’, for jeg oplever, at feltet er blevet udlignet. Det er nu mere jævnt fordelt med interessen,” siger han.

Kvinderne kommer på banen

De sidste 50 år er kvinderne stormet ud på arbejdsmarkedet. Den økonomiske ligestilling er steget i takt med kvindernes indkomst og uddannelsesniveau. Samtidig lever mange flere kvinder alene i dag, og det har tvunget dem til at tage ansvar og styre deres egen økonomi.

Mændene må se sig indhentet på mange parametre, også når det gælder magten over husstandens økonomi. Og det kan ingen, der værdsætter ligestilling – eller bare vil slippe for at skulle sidde med regnearket – være utilfredse med. Men når der pludselig skal være konsensus om finanserne, så kan der hurtigt opstå konflikter.

En økonomisk kontrakt

Rasmus Thalund Møller er stor fan af at have kontrol med familiens plusser og minusser. Der er færre ting at tage stilling til i hverdagen, fordi hans velassorterede budget styrer og regulerer deres indkomst.

"Vores budget er jo en slags økonomisk kontrakt med deraf følgende fælles ansvar. Når den ramme er på plads, er der mindre potentiale for diskussioner og bekymringer om økonomi og prioriteringer i dagligdagen, og det frigiver så ressourcer til at fokusere på andre ting. I bund og grund er vi enige om, at penge-diskussioner skal fylde så lidt som muligt, vi har bare ret forskellige metoder hertil," siger han. 

Følelsen af kontrol er vigtig for husstandens økonomichef. Det må bare ikke blive for småligt med al den styring og kontrol. Fællesøkonomien skal også være baseret på tillid.

Heldigvis har Rasmus Thalund Møller oplevet deres økonomiske udvikling som en styrkelse af parforholdet. På trods af parrets forskellige roller, deler de ansvaret og har samme forståelse for, hvad de gerne vil med deres økonomi.

Familiens frie sjæl er ikke uenig med sin mand. Hun kan i ny og næ blive irriteret over den næsten perfide detailstyring. Behøver de nu ligefrem at sætte penge af til, hvis renten stiger om 10 år? Men når det kommer til stykket, sætter Louise Brix Hvillum stor pris på sin mands økonomiske interesse og fingerspitzgefühl. Hun har set fidusen i at planlægge og regulere deres økonomi, som Rasmus gør det. 

Den forbandede indviklede økonomi

Flere af familiens økonomiske kerneområder er blevet mere komplicerede de seneste år. Derfor kan det være en god idé at vælge en økonomichef i husstanden. En som har det daglige ansvar for at holde overblikket og sørge for, at budgettet ikke løber løbsk.

"Selv om jeg oplever, at danskerne er blevet mere opmærksomme på deres økonomi, er der samtidig opstået nogle store videnshuller – især der hvor økonomien er blevet mere kompleks. Eksempelvis når det handler om boligfinansiering og pension," forklarer Ulrik Linde Kjeldsen. 

Det største problem med pensionen skyldes ifølge den økonomiske rådgiver, at folk simpelthen mangler interesse. Pension er sådan en diffus ting, der ligger langt ude i fremtiden, og mange danskere kender simpelthen ikke deres muligheder for at omlægge og investerer deres pension. Det er noget, man overlader til pensionsselskaberne.

Boligfinansiering har udviklet sig til et mere komplekst område af økonomien, især på grund af det store produktudvalg. Jo flere produkter, der er på markedet, jo flere muligheder og regler er der også at tage hensyn til. Her er danskernes viden ikke fuldt med udviklingen, og mange har fået mindre overblik. Det er de mange forskellige boliglån med dertilhørende muligheder for at kombinere og omlægge, der forvirrer ude i stuerne.

Hjælp til regnskabschefen

Det er økonomichefens opgave at få styr på de indviklede områder af familiens økonomi. Heldigvis er der er hjælp at hente, hvis du ikke har et naturligt flair for at tygge tal. På Spiir.dk kan familien eksempelvis få hjælp til at lægge budget og styre de daglige udgifter. Er det pensionen, der driller, så er pensionsinfo.dk, stedet som giver overblik. Med dit Nem-ID kan du logge ind og få et samlet overblik over din pension, samt beregne hvad der sker, hvis du eksempelvis går på pension eller efterløn, bliver alvorligt syg eller helt mister arbejdsevnen.

Ulrik Linde Kjeldsen minder om, at bare fordi den ene styrer, giver det ikke carte blanche til, at den anden kan smide sig i sofaen. Den holdning finder du også hos cheføkonom Lone Kjærgaard

"Om kaptajnen er M eller K, det er lige meget. Så længe du ikke bare læner dig tilbage og nyder udsigten. Det nytter ikke noget at være så blank, at tingene kommer bag på dig. Det er et fælles ansvar at finde ud af, hvor skibet er på vej hen," siger Lone Kjærgaard.

Hjemme hos familien på Frederiksberg har Louise Brix Hvillum og Rasmus Thalund Møller gjort deres egne erfaringer med den nye rollefordeling.

"Efter Rasmus havde lagt det første budget, tænkte jeg: Gud! Nu skal jeg sørme til at have lommepenge. Det passede bare ikke til mit temperament, men omvendt var det så fedt, at der pludselig ikke var nogen dårlige overraskelser, ingen glemte kontingenter. Der sætter jeg stor pris på Rasmus, for jeg bliver aldrig god til at lægge penge til side," siger hun.

5 tips til familiens økonomi

Lone Eriksen er livs- og økonomiekspert og har mange års erfaring med danske familiefinanser fra hendes virke som uvildig rådgiver i PrimaLiva. Hun er desuden forfatter til bogen 10 trin til en tjekket økonomi.

1. Udpeg en ansvarlig
"Hvis der ikke er en naturlig rollefordeling i familien, må I blive enige om, hvem der har det overordnede ansvar for økonomien. Min erfaring er, at den ene ofte tror, den anden har styr på det og omvendt – i virkeligheden har ingen sat sig ind i økonomien."

2. Snak om forventninger
"Uanset hvem der er ansvarlig, skal familieøkonomien afspejle begge parter. Derfor er det vigtigt, at I afstemmer forventninger. Tag en snak om jeres økonomiske behov og drømme for fremtiden. Det kan lyde banalt, men det kan spare en familie for et hav af dumme konflikter."

3. Drop at ordne økonomien i farten
"I en travl hverdag bliver det ikke til noget med planlægningen. Hold et månedligt møde i stedet, hvor I kan fordybe jer i tallene. Kom på forkant med jeres økonomiske fremtid. Skal der eksempelvis sættes penge af til vinterdæk, eller mangler ungerne støvler?"

4. Pas på det ubevidste forbrug
"Brug mest energi på den del af økonomien, som volder problemer. Min erfaring er, at de fleste har godt styr på deres faste udgifter, men kæden hopper af på privatforbruget. Bliv bevidste om, hvad I bruger jeres penge på."

5. Skift til cash
“Særligt til dem, der har svært ved at styre privatforbruget, er det en god idé at skifte fra kort til kontanter. Det er så svært at styre de digitale penge, når vi kan handle online 24/7. Vores hjerner og opdragelse er ikke gearet til det. Med kontanter er det nemmere at holde overblikket og få fornemmelsen af, hvad I bruger penge på."

Tags

Anbefalede artikler