Måske sidste chance, hvis du vil spare afgiften på elbilen

Fra årsskiftet er elbiler ikke længere fritaget registreringsafgiften, og det betyder, at prisen på en elbil kommer til at stige, især den populære luksusbil Tesla S tager et prishop.

  Foto: istockphoto.com  

SKAT

Der er ikke penge til at fastholde afgiftfritagelsen på elbiler i 2016. Den populære ordning udløber dermed efter al sandsynlighed inden, der er kommet nye løsninger for elbilsmarkedet på bordet. Fra politisk hold har man i årevis diskuteret, hvad man kan gøre for at give danskerne incitament til at købe de energibesparende og miljøvenlige køretøjer, men der er endnu ikke nogle konkrete forslag.

I mellemtiden har den nye Venstre-regerings skatteminister, Karsten Lauritzen, nu meldt ud, at det altså er slut med afgiftsfritagelsen fra årsskiftet. Forklaringen lyder, at der simpelthen ikke er penge til at fortsætte ordningen. Regeringen vil dog stadig hjælpe elbilisterne ved at omrokere på bilafgifterne – men hvordan eller hvornår, står stadig hen i det uvisse.

Tesla til dobbelt pris

Flere undersøgelser viser, at langt færre danskere vil købe elbiler fra 2016, hvis ordningen med afgiftsfritagelse ikke erstattes af en mindst lige så gunstig ordning. Prisen på en Tesla S kan ende med at blive mere end fordoblet, så hvis du går og drømmer om den lydløse luksusbil, kan det være, du skal overveje at købe elbilen inden 1. januar.

”Det er svært at sige præcis, hvor stor prisforøgelsen vil være på forskellige elbiler, men det er klart, at ændringen vil have konsekvenser for prisen. Jeg tror ikke, de mindste elbiler vil blive voldsomt ramt på prisen – men det vil en luksusbil som Tesla S. Uanset hvad, er højere priser skidt, for det betyder mindre interesse fra bilkøberne,” siger Esben Larsen, elbilekspert og lektor i elektroteknologi på DTU.

Skal elbilen købes inden årsskiftet?

Politikerne har haft flere ændringsmodeller for bilafgifter på bordet, men endnu er der ingen konkrete forslag. Derfor er det heller ikke sandsynligt, at en ny model vil blive vedtaget inden årsskiftet. Dermed vil prisen på tre af de mest populære elbiler se sådan her ud fra 1. januar 2016.

3 priseksempler: Så meget koster elbilen
– Købspris fra ny både nu og efter 1. januar 2016.

Nissan Leaf:
Pris nu: 248.190 kroner
Pris fra 2016: 633.657 kroner

BMW i3:
Pris nu:282.000 kroner
Pris fra 2016: 707.000 kroner

Tesla S 70D:
Pris nu: 642.300 kroner
Pris fra 2016: 1.737.165 kroner

Kilde: Dansk Elbil Alliance

Tags

Anbefalede artikler