Få godtgjort dit ulønnede bestyrelsesarbejde

Lægger du frivillige kræfter i bestyrelsen i din grundejerforening, din datters fodboldklub eller noget tredje, kan du få godtgjort udgifter til møder og telefon. Får du honorar, kan du modtage skattefrie gaver.

  Foto: Deloitte  

SKAT

Enten sidder du allerede i en bestyrelse, eller også kommer du sikkert til det en dag.

Ifølge en undersøgelse lavet af Epinion for Deloitte sidder hver tredje dansker i en foreningsbestyrelse. Blot hver tiende af dem får betaling for sin indsats, mens de ulønnede til gengæld kan få skattefri godtgørelse.

Som ulønnet bestyrelsesmedlem har du ret til at få dækket udgifter til møder af administrativ karakter, så længe beløbet ikke overstiger 1.400 kr. om året. Det vil sige, at din kaffe og kage er gratis. Det samme gælder almindelig administration.

Udgifter til telefon dækkes for op til 2350 kr. om året.

”Det er jo ikke store summer, men stadig en gode måde at sige tak for indsatsen,” siger skatteekspert i Deloitte, Richardt Tabori Kraft.

Reglerne gælder for både små og store foreninger. Er du f.eks. bestyrelsesmedlem i en lille fodboldklub, du har startet med dine venner, så gælder retten til godtgørelse også.

Bagdelen ved at være ulønnet er, at du ikke må modtage skattefrie gaver.

”Der findes ikke nogen minimums- eller bagatelgrænse for gaver til ulønnede bestyrelsesmedlemmer. Får man f.eks. en julegave af grundejerforeningen, er den faktisk skattepligtig helt ned til første krone,” siger Richardt Tabori Kraft.

”Så skal den selvangives på årsopgørelsen under B-indkomst, hvis du altså vælger at følge reglerne.”

Sådan får du dine penge udbetalt

Helt lavpraktisk udbetaler foreningen blot pengene til dig.

Foreningen bogfører herefter udbetalingen som en udgift i regnskabet. Foreningen skal sørge for at lave et bilag på udbetalingen eller overføre pengene via en bank, så din udbetaling kan dokumenteres over for Skat.

Udbetalingen behøver ikke at blive rapporteret, så længe udbetalingen overholder de gældende satser for ulønnet frivilligt arbejde.

Fordele for honorarbetalte

Modtager du derimod honorar for din arbejdsindsats, har du ikke ret til skattefrie godtgørelser, men kan i stedet for få dine faktisk afholde udgifter dækket efter regning – og du må godt modtage skattefrie gaver.

Gaverne må dog ikke bestå af kontanter. Du må få gaver til en værdi af 1100 kr. i alt pr. år - heraf maksimalt 800 kr. til årets julegave.

Ja, det er med at holde tungen lige i munden, når det kommer til goder og godtgørelsesregler.

For at gøre regnskabet endnu mere forvirrende, bortfalder retten til at modtage skattefrie gaver, hvis man ikke modtager honorar for sit arbejde.

Undersøgelsen i tal

Sådan bliver bestyrelsesmedlemmerne honoreret*:

62 pct. modtager ingen kompensation

12 pct. får honorar

10 pct. får refusion efter regning

8 pct. får julegave

8 pct. får et fast beløb til dækning af udgifter til møder

7 pct. får et fast beløb til dækning af telefonudgifter

2 pct. får andre gaver

*mulighed for flere svar.

 

Tags

Anbefalede artikler