Dine aktiegevinster kan blive mere værd

Efterårets forhandlinger om en ny skattereform kan forgylde aktieejere. Læs mere om gaven her.

  Foto: Colourbox  

SKAT

En måske lidt uventet gave kan være på vej til danskere, som ejer danske aktier. Der er nemlig optræk til, at skatten på aktiegevinster sættes ned ved efterårets forhandlinger om en ny skattereform.

Det er noget, der vil gøre danske aktier mere attraktive, vurderer Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef hos Sydbank.

”Det er positivt og trækker i den rigtige retning. Men det er næppe noget, der af sig selv får C20-indekset til at stige 2, 4 eller 5 pct. De fleste køber og sælger aktier ud fra andre ting, end lige aktieskatten, men det er da bestemt noget, som trækker lidt i den rigtige retning.”

Jacob Pedersen tilføjer, at de færreste kan beregne deres egen skat præcist, og derfor er det i forvejen ganske indviklet at finde ud af, hvad der reelt betales i skat af kursgevinster og især renter og anden kapitalindkomst fra eksempelvis obligationer.

Det er både Konservative og Liberal Alliance, der presser på for at få sat skatten sat ned på aktiegevinster.

Regeringen har i sit eget regeringsgrundlag lagt op til, at skatten på den sidst tjente krone skal sænkes med 5 procentpoint. Sker det, så kan det presse regeringen til også at sænke enten selskabsskatten eller skatten på aktier ved for at skabe ens vilkår for lønmodtagere og selvstændige.

Årsagen er, at skatten er nødt til at være næsten den samme for lønmodtagere og folk med egen virksomhed, så der ikke opstår store skattemæssige fordele for hovedaktionærer ved at få løn udbetalt som aktieudbytter. Almindelige lønmodtagere, der betaler, betaler 55,8 pct. i skat af den sidst tjente krone.

Hovedaktionær i egen virksomhed, betaler først 22 pct. i selskabsskat, og så op til 42 pct. i aktieudbytteskat, når pengene skal ud til forbrug.

Dermed løber hovedaktionærernes skat effektivt op i 54,8 pct. - altså ret tæt på det, lønmodtagerne betaler.

Men hvis lønmodtagernes skat falder til 50,8 pct. med skattereformen, så skal aktieskatten ned med 5 point, for at der igen er balance. Så lander den samlede beskatning på 50,9 pct.

Danmark har en af verdens højeste skatter på aktiegevinster og en lavere beskatning på dette område kan gøre det nemmere for virksomheder at tiltrække kapital til nye investeringer i maskiner, ny teknologi og andet, som kan øge produktiviteten, skabe nye job og løfte velstanden.

Tags

Anbefalede artikler