Det går dine skattekroner til

Regeringen har spillet ud med forslag til finanslov, men de fleste af dine skattekroner er givet ud på forhånd

  Foto: istockphoto.com  

SKAT

Et nyt finanslovsforslag er blevet præsenteret, og milliardbeløb til sundhed, erhvervsliv og ældre flyver om ørerne på finansminister Claus Hjort Frederiksen (V). Men reelt set er det kun omkring en halv procent af det samlede offentlige budget, regeringen forhandler om med de andre partier, når finansloven for 2016 skal i hus.

For samfundslagkagen er i store træk givet på forhånd, og det er meget små justeringer, som bliver foretaget år for år. Statens samlede offentlige budget er på lidt mere end 1.000 milliarder om året.

Læs også: Uenige med politikerne: Sådan ville danskerne bruge skattekronerne

Så selvom der bliver skåret 2,3 milliarder i udviklingsbistand og 300 millioner til DSB og givet 2,4 milliarder til sundhedsområdet, bliver dine skattekroner næsten fordelt på samme måde som sidste år.

Den største post er den såkaldte sociale beskyttelse og tegner sig for næsten halvdelen af dine skattekroner. Det dækker blandt andet over overførselsindkomster til pensionister, dagpengemodtagere og kontanthjælpsmodtagere.

Læs også: Skatter og afgifter: Så meget får staten faktisk af din løn

Pensionister er de dyreste
Mens kontanthjælp og dagpenge kun udgør omkring 11 procent af den post, tegner pensionisterne sig for den klart største andel. Omkring 42 procent af alle overførselsindkomster går til folke- og tjenestemandspension.

På andenpladsen over de offentlige udgifter kommer sundhedsvæsnet. Det tegner sig for omkring 15 procent af det, du hver måned indbetaler til Skat. Men én ting er sikker: Regeringen kommer ikke til at føre ekstra penge til budgettet næste år.

Læs også: Post, skat og rejsekort: Her er dommen over serviceniveauets udvikling de seneste fem år

Claus Hjort Frederiksens helt store gimmick ved pressemødet tirsdag ved fremlæggelsen af regeringens finanslovsudspil var en PowerPoint med et rungende nul på. Det var en kommentar til, hvad den tidligere SR-regering har efterladt til arvtagerne i Venstre.

Tags

Anbefalede artikler