Vejen til den bedste seniorbolig

Hvilke boligdrømme har du for din tredje alder? Vi ser på boligmarkedets muligheder for pensionister.

PENSION

‘Side 1: Vejen til den bedste seniorbolig’

Mange mennesker gør sig store overvejelser om boligen, når de bliver ældre. Det kan der være adskillige grunde til. Måske bliver boligen for stor, måske er økonomien i pensionsalderen ikke til at have et stort parcelhus, måske har man andre fysiske behov.

Flertallet vil dog helst blive boende i deres nuværende bolig i det lokalområde, de kender, og hvor børn og børnebørn måske bor i nærheden. Og en hel del har råd til det på grund af høje friværdier, lave renter og skattestop.

Især 68-generationen vil gerne flytte i bofællesskab … de vil helst ikke være ældre, men vil hellere være midaldrende til det sidste.

“Mange mennesker har det sådan, at deres hjem er deres slot. De har simpelt hen ikke lyst til at flytte,” forklarer Margrethe Kähler, ældrepolitisk konsulent hos Ældresagen. Men ikke alle vil blive boende. Ifølge en undersøgelse, som Ældresagen har foretaget, vil en ud af tre gerne flytte til noget mindre i lokalområdet, hvis der er egnede boliger.

Den mulighed er der mange steder i landet. Og ofte behøver det ikke blot at være en mindre bolig. I disse år bliver der mange steder opført boliger skræddersyet til ældre.

En bolig skabt til seniorer har flere fordele. Mange af dem er andelsboliger, og derfor binder man ikke så meget af pensionsformuen i boligen. Derudover er de fleste indrettet i ét plan og bygget, så man kan bruge kørestol overalt. Selv om det ikke måtte være aktuelt i dag, skader det ikke at tænke fremad mod den dag, hvor det kan blive det. En række af dem fungerer som bofællesskaber, hvor beboerne har sociale aktiviteter med hinanden.

Bofællesskaberne er blevet mere populære de senere år. Men Margrethe Kähler fra ældresagen tror ikke, at mange ældre samlet på et sted er fremtiden. “Især 68-generationen vil gerne flytte i et bofællesskab, hvor der er beboere af alle aldre. De vil helst ikke være ældre, men vil hellere være midaldrende til det sidste,” siger hun.

I fremtiden bliver det mere afgørende, hvordan boligen er bygget. Danskerne er vant til en høj boligstandard, så det vil de også forlange, når de bliver ældre. “Folk kommer til at efterspørge mere fantasifulde boliger. Det er vigtigt for folk, at det ikke er et eller andet kedeligt byggeri,” mener Margrethe Kähler.

‘Side 2: Vejen til den bedste seniorbolig’

Tags

Anbefalede artikler