Vælg den rigtige ratepension

Det vrimler med forskellige varianter af den klassiske ratepension i Danmark. Lær at skelne mellem pensionsprodukterne.

  Foto: istockphoto.com  

PENSION

De danske pensionsopsparere bliver hele tiden tilbudt nye produkter og muligheder på markedet for ratepensioner. Disse ratepensioner er ganske forskellige og har derfor både fordele og ulemper. Ikke mindst i forhold til dit forhold til risici. Tjek, om du er havnet på den rette hylde hos dit pensionsselskab:

Ratepension - garantirente

Med et såkaldt garantirenteprodukt modtager du et fast årligt afkast i pct. fra din pensionsopsparing. Dette kan eksempelvis være 2 pct. eller 3 pct. pr. år. Det smarte ved et garantirenteprodukt er, at din pensionsopsparing ikke kan falde i værdi og giver et minimumsafkast hvert eneste år. På den anden side kan du gå glip af store afkast i år, hvor aktiemarkederne buldrer derudaf.   

Ratepension - gennemsnitsrente

Et gennemsnitsrenteprodukt er det samme som et garantirenteprodukt. Pensionsselskaberne bruger bare ikke det samme navn for deres produkter. Det væsentligste er, at du afsøger markedet og opnår en aftale med det selskab, som er villigt til at garantere det højeste afkast. Sidstnævnte gælder kun, hvis du selv har mulighed for at vælge selskab. 

Ratepension - markedsrente

Når du i stedet vælger et markedsrenteprodukt hos dit pensionsselskab, bliver din opsparing placeret i investeringsforeningsbeviser eller direkte i aktier og obligationer. På den måde følger din formueudvikling udviklingen på diverse markeder. Fordelen ved dette er, at du øger dine muligheder for et højere afkast end med garantirente. På den anden side øges din risiko for tab også. På den lange bane vil et markedsrenteprodukt dog typisk slå et garantirenteprodukt.  

Ratepension - med unit link

De fleste lønmodtagere kan ikke frit vælge, hvilket pensionsselskab de vil være i. Det bestemmer deres arbejdsgiver. Med en unit link ratepension kan du dog få indflydelse på, hvordan din formue løbende bliver forvaltet. Her får du typisk mulighed for at sprede din risiko på et bredt udvalg af investeringsforeningsbeviser, som du så frit kan købe eller sælge.

Ratepension - med fuld frihed

Når du skifter job, vil det ofte blive muligt for dig at flytte og samle dine pensionsopsparinger på en enkelt ratepension. Dette kan du eksempelvis gøre hos Nordnet og Saxo Bank, som samtidig tilbyder dig fuld råderet over dine midler. Dette betyder, at du opnår adgang til mange flere attraktive investeringsforeningsbeviser fra både Danmark og udlandet. Samtidig bliver det muligt at investere i enkeltstående aktier fra hele verden.   

Tags

Anbefalede artikler