V: Efterlønsforslag er hundedyrt

Venstre: Forslaget fra S og SF om at lade efterlønnere tjene 60.000 kroner om året uden modregning i efterlønnen øger ikke arbejdsudbuddet.

PENSION

Det holder ikke, når Socialdemokraterne og SF påstår, at forslaget om at lade efterlønnere tjene 60.000 kroner årligt uden modregning i efterlønnen, vil skaffe flere hænder på arbejdsmarkedet.

Det mener beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V), der har fået sit ministerium til at regne på forslaget.

Det skriver Politiken.

“Socialdemokraterne har altså hele tiden været klar over, at deres forslag ikke bidrager positivt, men tværtimod forværrer situationen. Allerede i 2006 bad de og fik beregninger på et lignende forslag,” siger hun til Politiken.

Det nye forslag vil tværtimod koste statskassen 1,5 milliarder kroner og mindske arbejdsudbuddet med op til 3.500 fuldtidsbeskæftigede, fordi det vil få folk i fuld beskæftigelse til at gå på efterløn suppleret med deltidsjob, vurderer ministeriet.

“Det står fuldstændig klart, at deres økonomiske politik ikke hænger sammen. Deres forslag får udviklingen til at gå den forkerte vej,” lyder påstanden fra beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V).

Ministeriets beregninger bygger på beregninger fra tre ministerier i 2006 i forbindelse med forhandlingerne om den såkaldte velfærdsaftale, som Socialdemokraterne var med i.

Dengang fik partierne ministerierne til at beregne, hvad der ville ske, hvis efterlønnere fik lov til at tjene 30.000 kroner om året – altså halvt så meget som det nye S-SF-forslag.

Dengang lød konklusionen, at det ville reducere arbejdsudbuddet med 1.800 personer og betyde et tab for skatteyderne på 800 millioner kroner.

Politisk ordfører for Socialdemokraterne Henrik Sass Larsen afviser Støjbergs kritik.

“I 2006 afviste vi beregningsgrundlaget; det går vi også nu,” siger han til Politiken og kalder sagen for “en trossag”.

Tags

Anbefalede artikler