Undgå fremtidens skattebomber

De dyre, nyopførte lejligheder i København og Århus kommer til at falde i pris, når boligmarkedet falder til ro og folk igen begynder at regne på deres boligudgifter.

PENSION

Fem, seks, syv, otte – ja, måske endda 10 mio. kroner. De store beløb for store, lækre nyopførte lejligheder og huse skræmmer ikke længere danske boligejere, når de går på jagt efter en endnu større, endnu bedre og endnu mere luksuriøs bolig. Men det kan det komme til.

Om få år, når boligpriserne enten er faldet til ro, eller priserne har sat sig, risikerer den gruelige sandhed at gå op for dem, der i 2005 har købt de dyreste og mest luksuriøse lejligheder.

Skattestoppet, der er en meget væsentlig faktor bag de store boligprisstigninger på blandt andet Frederiksberg og i Gentofte nord for København, hjælper således ikke folk med appetit på en nyopført luksusbolig.

Når de sætter deres navn på en købsaftale til fx 6 mio. kroner, skriver de samtidig under på, at de fremover er villige til at betale en årlig ejendomsværdiskat på små 120.000 kroner.

Boligejere skal årligt betale 1% i ejendomsværdiskat af boligens offentlige vurdering op til 3.040.000 kroner og 3% af beløbet derover. Men takket være skattestoppet er ejendomsværdiskatterne ikke fulgt med ejendomspriserne i vejret i de seneste år.

Boligejerne betaler stadig ejendomsværdiskat af de lave offentlige ejendomsvurderinger tilbage fra 2001 eller 2002 (se boksen her på siden). De stærkt stigende priser siden er altså ikke afspejlet i skatteregningen.

Fælden ved nye boliger
Undtagelsen er dog nyopførte boliger. Når nyopførte boliger sælges, er skattevæsenet i sin gode ret til at sætte ejendomsvurderingen til den aktuelle handelspris, når de skal fastsætte den årlige ejendomsværdiskat.

Dermed får man som køber ikke gavn af skattestoppet – snarere tværtimod. Køber man en dyr, nyopført bolig, skal man betale ejendomsværdiskat af hele handelsprisen.

Nogle gange sætter kommunerne kun ejendomsvurderingen til 80 eller 90% af handelsprisen, men i en periode, hvor lejlighederne stiger i rekordtempo, er der fra kommunernes side ingen grund til at give køberne denne rabat på vurderingen.

Sparer 4900 kroner pr. måned
I forhold til nye boliger i samme prisklasse, der blev solgt for 3-4 år siden, bliver de sidste nye, dyre lejligheder og huse nærmest usælgelige, når boligpriserne stabiliserer sig, og udbuddet af boliger bliver normaliseret.

Sagen er, at man vil kunne opleve stort set ens lejligheder, der ligger side om side og begge koster 5 mio. kroner, men hvor den ene bliver beskattet af en vurdering på 3 mio. kroner, fordi den blev udbudt for 3 år siden, mens den anden bliver beskattet af en vurdering på 5 mio. kroner, fordi den netop er blevet opført og udbudt til salg.

Her vil ejendomsværdiskatten på lejligheden med den lave skattevurdering være 30.000 kroner om året, mens der skal betales 89.200 kroner for den anden. Det svarer til en nettoforskel på godt 4900 kroner om måneden.

Så er det som ny køber ikke svært at beslutte sig for, hvilken lejlighed man skal vælge. De nye boliger vil slet ikke være konkurrencedygtige!

Euforien gør folk blinde
Ejendomsmægler Jan Fog, der handler dyre liebhaverboliger nord for København, genkender problemet, som i øjeblikket bliver ignoreret af boligkøberne, der lader sig rive med af euforien på boligmarkedet.

“Der er i øjeblikket en overophedning i markedet for projektsalg, og nej, folk er ikke tilstrækkeligt opmærksomme på den skjulte skat, som mange glemmer, når de køber en nyopført lejlighed,” siger ejendomsmægleren.

Det enkle budskab er derfor at holde sig fra de nyopførte boliger til priser fra 4-5 mio. kroner og derover, hvor man kommer godt op i den dyre ejendomsværdiskat på 3%.

Vil man købe en nyere bolig i den prisklasse, skal man hellere gå efter en, der har været på markedet i 4-5 år, og dermed få glæde af skattestoppet.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display