Tving din bank til højere renter

Udnyt den aktuelle finanskrise til at forlange højere renter af dine pensionsmidler. Men det kræver, at du truer banken med at købe obligationer i stedet.

PENSION

Indlånssultne banker lover op til 5,25 procent eller mere i rente i øjeblikket, men de højere renter gælder ikke automatisk pensionsopsparerne. Tilbuddene gælder kun frie midler og altså ikke indestående på kapital- og ratepensionskonti i pengeinstitutterne. Men selv om rentekrigen underligt nok endnu ikke har bredt sig til pensionspengene, så er der ingen grund til at fortvivle og tage til takke med lave renter.

Truslen om at købe obligationer burde bide på de fleste bankfolk. For sagen er den, at de danske pengeinstitutter alt i alt mangler indlån for 400 milliarder kroner.

Forhandl med banken
Første skridt til flere rentekroner er at presse sin nuværende bank. Har du mere end 100.000 kroner stående på dine kapital- og ratepensionskonti, har du et godt udgangspunkt. Og du har endda et rigtigt godt våben at true din bankrådgiver med: Hvis ikke han sætter renten op, så investerer du bare pengene i sikre obligationer med kort løbetid.

Her kan du nemt og uden besvær opnå cirka 4,7 procent i rente. Det er mindre end de aktuelle rentekrigstilbud, men markant mere, end det de fleste banker har som listepriser. Truslen om at købe obligationer burde bide på de fleste bankfolk.

For sagen er den, at de danske pengeinstitutter alt i alt mangler indlån i en størrelsesorden på cirka 400 milliarder kroner. De tørster efter penge, og langt de fleste af dem vil gøre, hvad de kan for at fastholde sikre indlån. Hvis en del af deres indlån – også på pensionskonti – pludselig forsvinder, fordi der bliver købt obligationer for pengene, så skal de i endnu højere grad ud og skaffe dyre indlån ved at låne fra andre banker, store virksomheder og private opsparere – og det koster penge og tid.

Du kan også true med at skifte til et andet pengeinstitut med højere renter. På mybanker.dk kan du finde de pengeinstitutter, der giver den højeste rente. Og du behøver endda ikke at være bange for at miste pengene, hvis pengeinstituttet går konkurs. Det gælder nemlig, at indestående på pensionskonti dækkes fuldt ud af indskydergarantien i tilfælde af konkurs, mens grænsen for frie midler kun er på 300.000 kroner.

Gode obligationer
Er bankrådgiveren hverken til at hugge eller stikke i, og gider du ikke besværet med at flytte pengeinstitut, så må du kigge dybt i avisernes kurslister for at finde nogle gode obligationer, der uden ret meget risiko kan give dig en god rente. Her skal du gå efter obligationer med en relativ kort løbetid, det vil sige op til to til tre år, og med en så høj kuponrente som muligt.

Gode sikre obligationer med kort løbetid
Med risiko for stigende infl ation i den nærmeste fremtid og dermed stor usikkerhed er det bedst at investere i obligationer med kort løbetid.

NAVN/Fondskode Kupon Udløb Kurs Eff. Rente, %

RD 10S DK000927600-84%01.01.09994.78%NYKREDIT 12E DK000976709-74%01.01.10994.66%RD 10S DK000927627-14%01.01.11984.79%NYKREDI 12E DK000976717-04%01.01.12984.72%

Kurser og renter er opdateret per 5. maj 2008. Du kan nemt købe ovennævnte obligationer gennem din netbank ved at indtaste ovenævnte fondskode/isinkode. Vær opmærksom på, at du ved køb nu skal betale cirka fem måneders vedhængende rente.

Kilde: OMX Den Nordisk Børs, København.

Tags

Anbefalede artikler