Tobin truer din pension med 500 kr. pr. måned

EU skændes om den kontroversielle Tobin-bankskat, som vil koste en pensionsopsparing på to millioner kroner 60.000 i løbet af et arbejdsliv.

PENSION

EU diskuterer for tiden at indføre den såkaldte Tobinskat på finansielle transaktioner for at begrænse børsspekulation, men skatten kommer også til at ramme danske pensionsopsparinger, lyder det nu fra landets største pensionsselskaber, skriver Politiken.

I løbet af en livstid vil en pensionsopsparing på to millioner kroner blive reduceret med 60.000 kroner, anslår Danica Pension. PFA Pension er enig.

Den borgerlige tænketank, Cepos, er også kommet frem til samme konklusion, og regnestykket hænger således sammen:

Hvis handel med aktier og obligationer bliver beskattet med 0,1 pct., som det foreslås med tobinskatten, vil pensionsselskabernes investeringer også blive beskattet.

Pensionsselskaberne investerer nemlig over halvdelen af danskernes samlede pensionsformue hvert år, og når investeringerne bliver beskattet, bliver pensionsselskabernes indtægt mindre, og så bliver pensionsudbetalingerne også mindre.

For en nyuddannet LO-arbejder vil Tobinskatten koste ca. 500 kroner mindre om måneden i udbetalt pension. For et 50-årigt medlem bliver tabet 150-200 kroner om måneden.

Danskerne vil dog kunne få pengene igen via indtægten fra Tobinskatten. Skatten forventes at indtjene 440 milliarder kroner om året, og de penge kan bruges til skattelettelser, så den tabte pension tilbagebetales ad andre kanaler.

“Ideen i at lægge en skat på transaktioner kan følges af, at der er alt muligt andet, man ikke beskatter. Så i princippet kan man lave en skatteomlægning,” siger professor i finansiering ved Københavns Universitet, Peter Norman Sørensen, til Politiken.

Den danske regering er splittet på spørgsmålet.

Kilde: Politiken

Tags

Anbefalede artikler