Tjek din pensionskonto for overtræk

De positive finansmarkeder i 2012 var gode for afkastet, men desværre betyder det også, at PAL-skatten på 15,3 procent suger penge ud af din pensionsopsparing. Tjek derfor om din pensionskonto er i overtræk.

  Foto: istockphoto.com  

PENSION

Milliarder af kroner havnede i tirsdags i statskassen. PAL-skatten på pensionsopsparingerne blev beregnet og afregnet af banker og pensionsselskaber. Har du udelukkende pensionsopsparing hos et pensionsselskab, skal du intet foretaget dig. Men har du en individuel kapital- eller ratepension i banken, hvor du har investeret i værdipapirer, skal du enten til lommerne og indbetale, eller du skal sælge ud af dine værdipapirer.

Begrænsninger

Er din kapitalpension i overtræk, er du nødt til at sælge ud af værdipapirerne, da skattereformen fra sommeren sidste år betyder, at det ikke mere er muligt at indbetale på kapitalpensionen med fradrag.

For en rateopsparing kan du maksimalt indbetale 50.000 kroner i 2013, men har du også en pensionsordning via din arbejdsgiver i et pensionsselskab, skal du lige danne dig et overblik over de forventede indbetalinger i år - eller vælge den nemme og hurtige løsning og sælge ud af værdipapirerne.

Sælg de rigtige værdipapirer

Men hvilke værdipapirer bør du sælge ud af? Svaret afhænger af din risikoprofil og din investeringshorisont. Investeringsstrateg i Formuepleje, Henrik Franck, vurderer generelt, at med det aktuelt meget lave renteniveau er det fremtidige afkastpotentialet i aktier væsentligt større end for obligationer.

»Renterne er aktuelt meget lave, så har pensionsopspareren lyst til lidt mere risiko og i øvrigt har en investeringshorisont på 4-5 år eller mere, så vil jeg anbefale at sælge ud af obligationerne og/eller de obligationsbaserede investeringsbeviser. Dermed øges aktieandelen indirekte,« siger han.

Tag gevinsten hjem

Hvis alle pengene er investeret i aktier, kræver en beslutning om salg lidt flere overvejelser.

»Der skal i stedet foretages en egentlig rebalancering af porteføljen, og det vil sige, at den enkelte investor skal kigge på de enkelte aktier eller investeringsbeviser og den indbyrdes vægtning,« siger Henrik Franck og fortsætter: »Står valget mellem mere defensive og cykliske aktier, mener jeg godt, at man kan overvægte de cykliske. I øvrigt bør man sikre sig en god spredning af porteføljen og kan her med fordel vægte globale investeringsforeninger højere, da jeg mener, at danske aktier relativt set ser forholdsvis dyre ud.«

 

Tags

Anbefalede artikler