Tanken om pension gør os nærsynede

Ny undersøgelse viser, at danskerne forventer en uforandret livsstil som pensionist. Men mange af os tænker ikke over, hvordan vi skal finansiere denne livsstil.

PENSION

En stor del af de danske pensionsopsparere lider af myopia. Fagudtrykket er ikke en virus eller en infektion, men kan oversættes til nærsynethed. Vi har simpelt hen svært ved at forholde os til pensionsopsparingen. Dertil ligger pensionist livet for langt ude i fremtiden for de fleste.

“Mange undervurderer, hvor meget den stigende levealder betyder for pensionen, mens mange samtidig risikerer at overvurdere den værdi, der står i friværdien eller sommer huset. Derfor er der altså nogle, der får sig en ubehagelig overraskelse, når de går på pension,” siger professor Torben M. Andersen fra Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet.

Han forklarer, at myopia er et generelt fænomen, som også ses i forhold til blandt andet sundhed og motion, men at aldrende befolkninger har gjort det ekstra relevant i forhold til diskussionen om pensionsordninger og reformer. “Vi regner med, at samfundet tager sig af os, men det er altså afgørende, at man også selv tager et ansvar for sin egen alderdom. Ellers kan det koste både den enkelte og samfundet dyrt,” siger Torben M. Andersen.

Naive ingeniører

En ny undersøgelse fra Danske civil og akademiingeniørers Pensionskasse (DIP) viser, at 52 procent af de privatansatte ingeniører forventer at bevare deres levestandard i pensionsalderen. Men mange af dem vil blive skuffede, mener professor Torben M. Andersen.

Det blev ingeniørerne spurgt om

“Forventer du, at din levestandard bliver højere, lavere eller uforandret, når du går på pension?”

Kilde: DIP

 

[emediate]

Tags

Anbefalede artikler