Smuthul i pensionen udløber den 1. maj

Er du født i 1959 eller senere, har du stadig mulighed for at få din pension udbetalt allerede fra det 60. år. Kravet er blot, at du har oprettet en pensionsopsparing inden den 1. maj 2007

PENSION

Går du stadig med drømme om at lade dig pensionere som 60-årig og det uanset, om du modtager efterløn eller ej, er det snart sidste frist for at udnytte et mindre smuthul i lovgivningen.

Smuthullet berører den gruppe af danskere, som både er født i 1959 eller senere og som endnu ikke har etableret en pensionsopsparing.

Som et led i velfærdsreformen, bliver alderen for efterløn nemlig gradvist hævet for personer født i 1959 eller senere. Dermed vil du, afhængig af din alder, først kunne modtage efterløn i en alder af mellem 60 ½ og 62 år. Er du eksempelvis født i 1962, vil du tidligst kunne modtage efterløn som 62-årig.

Og da reglerne omkring udbetaling af pension følger efterlønsalderen, vil du også først kunne hæve på din pensionsopsparing fra det 62. år, hvis du eksempelvis er født i 1962. Lovændringen, der blev vedtaget af Folketinget den 12. april, gælder dog kun for pensionsopsparinger oprettet efter 1. maj 2007.

Opret pension inden 1. maj
Selv om du rammes af velfærdsreformen på efterlønsområdet, har du dermed stadig en mulighed for at modtage en vis indkomst, hvis du forlader arbejdsmarkedet som 60-årig.

Opretter du en pensionsopsparing inden udgangen af april, og blot sætter et symbolsk beløb ind på kontoen, vil du nemlig kunne få pensionen fra den nyoprettede konto udbetalt allerede som 60-årig.

Som kommende pensionist bør du dog være opmærksom på, at din pension bliver modregnet i efterlønnen. Er du født i 1962, sker der naturligvis ingen modregning i de to første år, da du ifølge de nye regler først kan modtage efterløn som 62-årig.

Er du født i 1963 eller senere, kan efterlønsalderen blive hævet yderligere. Det er nemlig aftalt i velfærdsreformen, at efterlønsalderen kan justeres, hvis befolkningens gennemsnitslevealder stiger over et vist niveau.

Dine børn har også muligheden
Ønsker du også, at dine børn skal have mulighed for at hæve af pensionen allerede som 60-årige, kan det være en god idé at oprette en pensionsopsparing for ungerne inden 1. maj. Du behøver blot at indskyde et symbolsk beløb på eksempelvis 50 kroner.

Hvis barnet ikke selv kan underskrive papirerne, er du som forælder berettiget til at skrive under på barnets vegne. Når barnet bliver voksen, kan vedkommende altid sætte flere penge ind og opnå fuld fradragsret for beløbet.

Vær dog opmærksom på, at der er tale om en meget lang tidshorisont og reglerne derfor kan nå at blive ændret adskillige gange inden barnets pensionstidspunkt. Oprettelse af en pensionsopsparing for dit barn er derfor ingen garanti for, at barnet vitterligt kan nyde de fordele, som ordningen indebærer i dag.

Tags

Anbefalede artikler