Skat skal hente milliarder på tre uger

Inden årsskiftet har flere end 10.000 skyldnere haft besøg af pantefogeden. Og endnu flere er blevet indkaldt til møde hos Skat.

PENSION

Skat har travlt med at inddrive gæld til samfundskassen inden nytår.

Det seneste halve år og indtil årsskiftet vil Skat have gennemgået 56.000 sager, som bliver forældede ved årsskiftet.

I alt drejer det sig om seks milliarder kroner, oplyser Skat.

Inden årsskiftet har flere end 10.000 af skyldnerne haft besøg af Skats pantefogeder, der møder op på bopælen.

Og endnu flere er blevet indkaldt til møde hos Skat, hvor de skal redegøre for deres økonomiske forhold og mulighed for at rydde gælden af vejen.

Det er således ikke alle pengene, som Skat regner med at hente hjem. En del af kravene bliver afskrevet eller opgivet, fordi der ikke er udsigt til, at skyldneren nogensinde bliver i stand til at betale.

“Vi kan jo ikke klippe håret af en skaldet. Og hvis gælden er så stor, at der ikke er udsigt til, at den nogensinde kan blive betalt, så giver det ikke mening at fastholde kravet,” siger skatteminister Troels Lund Poulsen (V).

Hvis det drejer sig om en ledig, der skylder så mange penge, at al arbejdsindkomst går til at betale gælden, så kan motivationen til at tage et arbejde forsvinde.

I sådanne tilfælde kan vi vurdere, at det er bedre for samfundet at hjælpe den ledige på vej i stedet for reelt at fastholde skyldneren i evig ledighed og relativ fattigdom, forklarer skatteministeren.

For at undgå forældelsen ved årsskiftet har Skat i andet halvår sat ekstra turbo på inddrivelsesindsatsen.

Nogle af sagerne er “dobbeltgængere”, fordi både kommunen og staten har penge til gode, og derfor er skyldnerne registreret i to forskellige systemer.

Flere kommuner har udtrykt bekymring for, om Skat afskriver kommunale krav, som ikke burde være afskrevet, eller at Skat prioriterer gælden til staten højere end til kommunerne.

“Begge dele er forkerte, og jeg har inviteret til dialog om de mange nye tiltag, som vi har i gang. Ved at have en tæt dialog sikrer vi det bedst mulige fremtidige system,” siger skatteministeren.

 

Tags

Anbefalede artikler