Skal jeg afdrage boliglån eller indskyde på pension?

  Foto: istockphoto.com  

PENSION

 

SPØRGSMÅL:
Er det mest fordelagtigt at bruge sit økonomiske overskud til at øge sin pensionsopsparing eller sine afdrag på boliglån og realkreditlån?

Jeg er klar over, at svaret selvfølgelig afhænger af fremtidigt renteniveau samt valg af lån og pension ed videre. Selv har jeg med min hustru et afdragsfrit F1-lån med restgæld på cirka 2 mio. kr., et afdragsfrit F3-lån med restgæld på cirka 1 mio. kr. samt boliglån på 400.000 kr. til en rente på 6,25 pct.

Jeg har 30 år til pensionering, og for tiden prioriterer jeg udelukkende afbetaling af boliglånet. D.R. i Aarhus

SVAR:
Med et lån med en rente på 6,25 pct. er det sandsynligvis kun, hvis du har topskat af sidst tjente krone, at det kan betale sig at indbetale til ratepension/livrente, og kun hvis du ikke har topskat af udbetalingen på udbetalingstidspunktet. Alternativet er naturligvis at komme af med det dyre boliglån i banken, og det er umiddelbart at anbefale her. Det er svært at få et afkast efter afkastskat og omkostninger, som er højere end din nettoudgift på banklånet - og i så fald er det bedst at afdrage lånet.

Det er faktisk sådan, at fordelen ved pensionsindbetalinger generelt er overvurderet, når man har gæld med en rente over 4-5 pct.

Hilsen Kim Valentin (cand.polit., Finanshuset i Fredensborg A/S)

Tags

Anbefalede artikler