Servicefradrag: Skat giver 5000 kroner i tilskud til din husholdning

Få mosfri græsplæne. Undgå at haste hjem fra arbejde for at hente børn. Drop støvsugningen … Bruger du dit servicefradrag fornuftigt, er der rig mulighed for at få en hjælpende hånd i husholdningen af Skat. Her er 15 tip.

PENSION

Tidligere blev det kaldt boligjobfradrag og håndværkerfradrag, men den korrekte betegnelse i 2012 er servicefradrag, og i år kan hver voksen skatteborger få 15.000 kroner i såkaldt ligningsmæssigt fradrag til at gøre livet lidt lettere.

Omregnet til tegnebogsindhold svarer det til cirka 5.000 nettokroner ekstra pr. medlem af husstanden – og dermed 10.000 kroner for et voksent par under samme tag. Men muligheden synger på sidste vers. Som sagerne står lige nu på Christiansborg, bliver servicefradraget erstattet af en energiforbedringstilskudsordning fra 2013, så det er nu, du skal lade Skat give et tilskud til at lappe hullet i taget, skabe villavejens flotteste ligusterhæk eller til at få passet ungerne et par aftener hver måned, så du kan invitere ægtefællen i balletten.

Få det bedste ud af fradraget, mens du kan. Her på siderne får du inspiration, tip og advarsler.

Få håndværkerregningen bidt over i to, hvis du er ude i store projekter, som overstiger 15.000 kroner. For selv om to ægtefæller har et samlet fradrag på 30.000 kroner, skal udgifterne angives på hver sin selvangivelse – og Skat overfører ikke et tabt fradrag på den enes skattebillet til et overbrugt ditto på den andens, så derfor handler det om at tage lommeregneren i brug og sikre, at både herren og fruen i huset sidder med en bunke regninger, der hver især når mindst 15.000 kroner i udgifter til arbejdsløn.

Find en god barnepige, der kan hente og bringe ungerne fra skole eller institution i en periode. På den måde kan du lægge ekstra arbejdstid på jobbet, og det har flere fordele.
For det første er din timeløn populært sag højere end barnepigens – og når Skat betaler en tredjedel af barnepigens løn via servicefradraget, er fortjenesten endnu større.

For det andet sender du et særligt signal til din chef: Du er en dedikeret medarbejder, der går langt for at yde firmaet en ekstra indsats. Det er ikke en dårlig trumf af spille ud til lønforhandlingen.
For det tredje kan du måske slippe for nogle af de lange aftener med arbejdsopgaver og i stedet opnormere familiehyggen.

Husk dog, at barnepigen skal være fyldt 18 år, hvis du selv vil stå for aflønningen og spare udgiften til babysitterbureauets fortjeneste. Er vedkommende under 18, skal han eller hun hyres gennem et momsregistreret firma.

Sidste år gav ordningen mulighed for at lønne husets au pair, børnene eller hustruen for noget arbejde og lade det udløse et fradrag. Den mulighed er forsvundet fra og med 2012.

Det er ikke muligt at trække materialeudgifter fra i Skat. Håndværkeren skal præcis angive, hvor stor en del af din regning der er arbejdsløn. Og det er kun den del af regningen, du kan trække fra.

Det er dog kun de enkelte lejere og andelshavere, der kan få servicefradrag, og ikke foreningen. Lejere og andelshavere skal selv have haft pengene op af lommen.

Dato: 22. maj 2012

Tags

Anbefalede artikler