Seniorførtidspension rammer kvinder hårdest

Hvis forligspartierne stemmer tilbagetrækningsreformen igennem efter valget, risikerer kvinder at blive diskrimineret, vurderer ekspert.

PENSION

Kvindelige seniorførtidspensionister kan se frem til at få udbetalt færre penge end mænd, hvis regeringen, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstres tilbagetrækningsreform bliver stemt igennem efter valget.

Det vil ifølge juraprofessor Kirsten Ketscher fra Københavns Universitet ske, fordi seniorførtidspensionisternes udbetaling i modsætning til efterlønnen bliver modregnet i ægtefællens eller samleverens indkomst.

Da mænd gennemsnitligt tjener cirka 20 procent mere end kvinder, vil modregningen for kvinderne blive større og udbetalingen af seniorførtidspensionen tilsvarende mindre.

“Kvinder har lavere indtægter end mænd og bor i højere grad sammen med nogen, der har højere indkomst end dem selv. Det betyder, at kvinder, der har forsørget sig selv på arbejdsmarkedet og har haft ret til egne penge, får en mindre, lille eller ingen pension,” siger Kirsten Ketscher.

Hun kalder det en “inddirekte kønsdiskriminerende affekt” af seniorførtidspensionen, som kan vise sig at være i strid med EU-retten.

Hos Ældresagen er økonom Peter Halkjær opmærksom på problemstillingen. Men hvis kvinder skulle kompenseres, ville seniorførtidspensionen pludselig ramme skævt på andre måder.

“Så skaber du et nyt problem, for så har du lige pludselig ulighed på tværs af forskellige indkomstgrupper. Og hvis du kompenserer kvinder, så vil du have ulighed i forhold til de husstande, hvor det er manden, der er på førtidspension,” siger han.

Ligeløn vil være den bedste måde at forebygge uligheden på, tilføjer Peter Halkjær.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) fejer kritikken af seniorførtidspensionen til side.

“Det er helt klart, at kvinder gennemsnitligt tjener mindre end mænd. Og det bliver selvfølgelig modregnet. Men det er en del af en årelang tradition, som jeg ikke synes, man kan koble sammen med tilbagetrækningsreformen,” siger hun.

Tags

Cxense Display