Sådan får du fingre i dine efterlønspenge

Milliarder af skattefri efterlønskroner er på vej til danskerne. Men a-kasserne vil først sikre sig, at du har tænkt dig godt om.

PENSION

Om få dage bliver kisten med efterlønsmilliarder åbnet, så danskerne kan trække deres bidrag ud skattefrit.

Og vælger 30 procent af dem, der har betalt til ordningen, at få deres penge, vil der blive udbetalt 18 milliarder kroner, viser en beregning fra Dansk Erhverv.

Fra 2. april står landets a-kasser klar til at håndtere de medlemmer, der ønsker at trække pengene ud. Og de første udbetalinger vil ske efter påske.

Men før du kan få pengene, skal du skriftligt erklære, at du har modtaget vejledning om konsekvenserne af, at du hæver efterlønnen.

A-kasserne vil nemlig sikre sig, at du ved, at du afskriver muligheden for at trække dig tilbage fra arbejdsmarkedet før pensionsalderen og samtidig afskriver muligheden for et seniorjob og en skattefri bonus.

Derfor skal du tilkendegive mindst to ting, når du henvender dig til din a-kasse. Du kan få adgang til dokumenterne ved at logge dig ind på a-kassens hjemmeside med din NemId. Her skal du gøre følgende:

1) Ønsker du at få efterlønskronerne udbetalt, skal du bekræfte dit valg over for a-kassen.

2) Du skal samtidig tilkendegive, at a-kassen har vejledt dig om konsekvenserne af din beslutning.

Hvis du er usikker kan du droppe trin 2) og bede om at få individuel vejledning.

Når du er blevet ringet op eller har haft et møde med din vejleder i a-kassen skal du skriftlig erklære, at du har modtaget vejledning, før du kan få dine penge.

“Man får først udbetalt pengene, når man har erklæret at have modtaget skriftlig vejledning. Og beder man om individuel vejledning, så kan man ikke få dem udbetalt, før man har erklæret, at man har modtaget den vejledning,” siger konsulent Michael Rosenby fra AK-Samvirke.

Når man dropper efterlønnen er det en mere alvorlig beslutning, end da danskerne fik mulighed for at hæve deres SP-penge tilbage i 2009, siger Michael Rosenby med henvisning til de 44 milliarder kroner, som danskerne dengang fik udbetalt.

“Det er ikke det samme som SP. Der var ingen, der skulle leve af deres SP, men efterlønnen er et forsørgelsesgrundlag, og derfor er det vigtigt, at man er klar over, hvad man gør,” siger Michael Rosenby.

Tags

Anbefalede artikler