Så meget koster de nye afgifter dig om året

I 2012 har regeringen indført afgifter på slik, tobak, sodavand, sukker og hævet beskatningen på blandt andet pensioner.

PENSION

I 2012 har regeringen skaffet fem milliarder kroner til den slunkne statskasse via nye afgifter på slik, tobak, sodavand og sukker, mens skatten på pensioner og sundhedsforsikringer samtidig er steget.

Pengene stammer med andre ord fra forbrugerne, og nye beregninger fra Skatteministeriet viser nu, hvor meget dyrere det er blevet at være dansker, skriver Berlingske.

En typisk LO-familie i ejerlejlighed med to børn har fået 3.400 kroner mindre til rådighed om året, mens en metalarbejder og en sygeplejerske med ejerbolig og to børn har 3.700 kroner mindre i årsbudgettet.

En direktørfamilie med to børn mister i samme regnestykke 7.900 kroner om året.

Cheføkonom for den borgerlige tænketank Cepos Mads Lundby Hansen er bekymret over udviklingen, fordi den er skadelig for både forbrugere og samfundsøkonom.

- De skattestigninger, som rammer danske familier, er betragtelige. Samtidig har de negative virkninger for dansk økonomi. De øger lysten til at grænsehandle og de forringer konkurrenceevnen for danske virksomheder. Endelig reducerer regeringens skattestigninger arbejdsudbuddet med 1.500 personer, fordi højere skatter svækker lysten til at arbejde mindre, siger Mads Lundby Hansen til Berlingske.

For pensionister, som kun lever af folkepension og dermed lever for omkring 9.000 kroner om måneden, kan de højere priser bestemt mærkes, lyder det fra Ældresagen.

I Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) er man enig i, at de fleste kan mærke skattestigningerne og de de ekstra afgifter på budgettet.

- Men det er ikke noget, der vælter økonomien. Pengene er også gået til en bedre offentlig service, hvilket en del får glæde af, siger chefanalytiker Jonas Schytz Juul til Berlingske.

Kilde: Berlingske

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display