S: Seniorførtidspension er en forringelse

Det er snyd, siger Socialdemokraterne om regeringens forslag om seniorførtidspension.

PENSION

Det er tomme ord, når regeringen foreslår, at nedslidte ældre kan gå på seniorførtidspension i stedet for efterløn.

Det mener Socialdemokraterne og to eksperter, som Altinget.dk har talt med.

“Jeg synes ærlig talt, at det er at snyde folk. Seniorførtidspensionen bliver fremstillet som et plaster på såret, men det er det ikke, for ordningen er jo ikke anderledes end den, der findes i dag,” siger Lennart Damsbo-Andersen fra Socialdemokraterne til Altinget.dk.

Han kalder forslaget en forringelse, fordi det giver længere sagsbehandlingstid end den nuværende ordning, hvor alle kan få vurderet deres ansøgning om førtidspension inden for tre måneder.

John Klausen, ph.d. i januar ved VIA University College i Århus, bakker kritikken op.

“I dag kan enhver bede om at få afgjort, om man er berettiget til førtidspension, på baggrund af det foreliggende grundlag,” siger John Klausen til Altinget.dk.

Regeringen foreslår, at nedslidte, der er fyldt 58 år, kan søge om førtidspension uden årelange arbejdsprøvninger.

I stedet vil de nedslidte kunne blive vurderet på det ‘foreliggende grundlag’, for eksempel registrering af sygefravær og deres lægejournal.

Men det betyder, at kriterierne for at være nedslidt er de samme, som gælder i forvejen. Og dermed bliver sagsbehandlingstiden tre måneder længere, end den er i dag.

Kirsten Ketscher, der er professor i socialret ved Københavns Universitet, har svært ved at få øje på det smarte i regeringens forslag.

“Hvis ikke man får ændret kriteriet for at få førtidspension for seniorer, så kan jeg altså ikke se, at man har skabt en lettere adgang, end den man har i dag,” siger Kirsten Ketscher til Altinget.dk.

Kilde: Altinget

Tags

Anbefalede artikler