Rige får længere otium

Hvis reformen af efterløn og folkepension gennemføres må de dårligst lønnede indstille sig på at få relativt få år væk fra arbejdsmarkedet.

PENSION

Lavtlønnede 50-årige mænd, når kun at nyde deres otium i 9,6 år på efterløn og folkepension, inden de stiller træskoene.

Det er 8,2 år kortere, end 50-årige mænd i den bedst lønnede fjerdedel, viser beregninger foretaget af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd for FOA.

Lidt mindre forskel er der blandt kvinderne, hvor den dårligst lønnede fjerdedel af de 50-årige kvinder vil kunne få 12,9 år på efterløn og pension. Den bedst lønnede fjerdedel vil kunne få 18,2 år.

FOA-formand Dennis Kristensen langer hårdt ud efter regeringens bebudede reform af efterlønnen og folkepensionen.

“Tallene understreger, at konsekvenserne af regeringens forslag ikke bare er hårde. Det grænser til det rene barbari. For os er det en afgørende værdi i det danske velfærdssamfund, at man kan trække sig tilbage med værdighed og nyde sit otium, inden man skal herfra – også selv om man ikke tilhører de bedst lønnede,” siger Dennis Kristensen.

Han afviser, at de dårligst lønnedes egen livsstil har skylden for, at de ikke lever særlig længe efter arbejdslivet, og derfor ikke bør få efterløn.

“Ærlig talt. Hvis man synes, at FOA’s medlemmer, der ofte har arbejdet siden, de var 16 eller 18, skylder det danske arbejdsmarked endnu flere år, skal man måske lige overveje, hvilket glashus på toppen af et elfenbenstårn, man selv sidder i,” siger Dennis Kristensen.

Tags