Ratepension eller kapitalpension?

Et centralt spørgsmål, når du skal oprette en pensionsopsparing, er valget mellem en kapitalpension og en ratepension.

PENSION

Hvad du skal vælge afhænger af flere ting, men især af, om du i dag betaler topskat: Indbetalinger på en ratepension kan nemlig trækkes fra i topskat. Det kan indbetalinger på en kapitalpension ikke.

Tommelfingerreglen er derfor, at du i de fleste tilfælde skal vælge en ratepension, hvis du betaler topskat. Betaler du ikke topskat, er en kapitalpension sandsynligvis det rigtige valg.

Hvis du vælger at indsætte din pensionsopsparing på en ratepension, kan det ofte være en fordel også at indbetale et mindre beløb på en kapitalpension. Du kan nemlig få hele din kapitalpension udbetalt på én gang, mens en ratepension skal udbetales over mindst 10 år.

Du kan vælge at få hele kapitalpensionen udbetalt, den dag du går på pension, og så bruge pengene på at afdrage gæld, købe en jordomrejse eller en anden stor udgift.

Livrente er en særlig form for ratepension, hvor du kan få udbetalt pension hver måned helt frem til din død. Skattereglerne er de samme som på en ratepension, og livrente er derfor en god løsning, hvis du venter at blive rigtig gammel.

Du kan ændre din kapital- eller ratepension til en livrente, når det passer dig. Du skal bare nå at beslutte dig, inden du går på pension, og derfor behøver du ikke i første omgang at tage stilling til, om en livrente er det rigtige for dig.

Fælles for alle tre ordninger er, at du betaler 15 procent i skat af dit afkast på pensionen.

Tabellen viser, hvilket fradrag du får ved indbetaling på en pensionsordning. Det afhænger dels af valg af pensionstype, dels af din indkomst. Ved udbetaling beskattes kapitalpensioner med 40%, mens ratepensioner og livrenter beskattes som personlig indkomst med op til 59 %.

Et eksempel: Indskyder du på en kapitalpension og har en indtægt før arbejdsmarkedsbidrag på under 296.304 kroner, sparer du 38% af det indbetalte beløb i skat, men bliver beskattet med 40% ved udbetalingen.

  Maksimalt indskud (1) Under 296.304 Under 355.652 Over 355.652

Kapitalpension43.10038%44%44%Ratepension43.10038%44%59%Livrente43.10038%44%59%

Noter: (1) For indskud på ratepension eller livrente højere end 43.100 kr. fordeles fradraget over op til 10 år. Ved denne metode er der ingen grænse for indskuddets størrelse.
Kilde: ToldSkat.

Tags

Anbefalede artikler