Radikale vil stadig lege med regeringen

Som forventet holder Margrethe Vestager (R) stædigt fast i forhandlingsbordet, også selvom socialdemokraterne har smækket med døren.

PENSION

Helle gik, men Margrethe blev.

Sådan sluttede dagens forhandlinger i Finansministeriet om regeringens økonomiske plan, der skal sikre balance i den danske statskasse i år 2020.

Socialdemokraterne udvandrede fra forhandlingerne, da regeringen under forhandlingerne afslørede, at man vil ophæve det velfærdsforlig, en bred vifte af folketingets partier indgik i 2006.

Og selvom Margrethe Vestager og Helle Thorning Schmidt plejer at spille på samme hold, så sidder de radikale nu tilbage som det eneste oppositionsparti i 2020-forhandlingerne.

“Regeringen har truffet det valg, at opsige forliget, fordi det fylder enormt meget i regeringens økonomiske politik af afvikle efterlønnen og flytte pensionsalderen. Og det har vi nu taget til efterretning, for det er nu engang radikal politik at se, hvor tæt vi kan komme på en afskaffelse af efterlønnen. Og vi mener hvad vi siger, og derfor forfølger vi også vores politik,” sagde formanden for Radikale Venstre efter forhandlingerne sluttede.

Men selvom Socialdemokraternes og Radikale Venstres veje nu skilles, så mener den socialdemokratiske formand, Helle Thorning-Schmidt, ikke, at det umuliggør et fremtidigt rødt regeringssamarbejde.

“Der er slet ikke noget nyt i, at de radikale vil afskaffe efterlønnen og forringe folkepensionen, så det må de selv om. men jeg er slet ikke i tvivl om, at der er mere der samler- end skiller os, og de peger da også entydigt på en S-ledet regering. Det kan de umuligt gøre med den forventning, at vi vil afskaffe efterlønnen,” sagde Helle Thorning-Schmidt kort efter, hun forlod forhandlingerne.

Den nye forhandlingssituation betyder, at Radikal Venstre udover regeringen skal blive enige med Dansk Folkeparti. Og det spår Margrethe Vestager kan blive en stor udfordring.

“Jeg synes, de lancerer mange krav, der slet ikke har noget med økonomisk politik at gøre. Om det så er grænsebomme, så hører det til et helt andet sted og i hvert fald ikke ved et forhandlingsbord, hvor de radikale sidder,” sagde Margrethe Vestager.

Da hun bagefter blev spurgt, om der var andre partier i folketinget, hun var mere uenige med end Dansk Folkeparti, lød svaret fra formanden da også:

“Det tror jeg ikke, nej.”

Forhandlingerne om regeringens 2020-plan fortsætter uden Socialdemokraterne onsdag klokken 11.

Tags

Anbefalede artikler