Pensionsselskaber tjener styrtende på gebyrer

For første gang er det opgjort, hvor meget danskerne egentlig betaler i gebyrer for pensioner. Tallet overrasker ekspert.

PENSION

13 milliarder kroner. Så mange penge betaler de danske pensionsopsparere hvert år i gebyrer, skriver dagbladet Børsen.

Pengene går til at administrere og investere danskernes pensionsopsparing, men det er først for nylig, at selskaberne er begyndt at offentliggøre de samlede årlige omkostninger i procent.

Tallene er en stor overraskelse for aktuar og pensionsekspert Jørgen Svendsen.

- Det er fuldstændig vanvittigt mange penge. Det er første gang, at man har tallene, og hvor vi kan summe det hele op.

- Jeg praler tit af at være godt inde i sektoren, men jeg blev alligevel meget overrasket, siger Jørgen Svendsen til Børsen.

Størstedelen af beløbet går til de såkaldte kapitalforvaltere, der investerer de opsparede midler.

Eksperter vurderer over for Børsen, at det drejer sig om omkring 10 milliarder kroner.

Men Søren Andersen, der er direktør i investeringskonsulentvirksomheden Invensure, der har indsamlet tallene for Børsen, peger på, at kapitalforvalterne virkelig skal sikre et høj afkast, hvis de skal være pengene værd.

- En forskel i omkostninger på en procent svarer til et tab på 20.000 kroner, hvis man har et depot på to millioner kroner. Det er mange penge i tabt fortjeneste, især hvis det sker år efter år, siger Søren Andersen til Børsen.

- Jeg mener, at selskaber grundigt skal overveje om dyre investeringer er bedre. Kan det generere det ekstra afkast, som det skal for at gøre omkostningerne ansvarlige? Jeg er meget skeptisk, siger Søren Andersen.

Danica er det billigste af de kommercielle pensionsselskaber med årlig omkostninger på 0,8 procent, mens Skandia med 1,6 procent er det dyreste pensionsselskab.

Blandt arbejdsmarkedspensionerne er Sampension billigst med 0,5 procent og Bankpension er dyrest med 1,8 procent.

Tags

Anbefalede artikler