Pensionsselskaber støtter korrupte regimer

En stor del af danskerne låner deres pensionspenge ud til statskasserne i udemokratiske afrikanske lande.

PENSION

Statskasserne i korrupte og udemokratiske afrikanske lande modtager hvert år masser af danske pensionskroner.

For 19 ud af de 22 største pensionskasser herhjemme opkøber statsobligationer i en række afrikanske lande, skriver Berlingske. Og det er langt fra i orden, mener Forbrugerrådet.

- Det er ikke OK ud fra en moralsk betragtning. De fleste af os har det sådan, at når vi køber noget, har vi ikke lyst til at føle os medskyldige i forbrydelser, der sker i den tredje verden, siger afdelingschef i Forbrugerrådet Vagn Jelsøe til Berlingske.

Ét af landene, hvor danske pensionspenge ender, er den Demokratiske Republik Congo, der blandt andet er berygtet for at forsøge at undertrykke oppositionen med tortur.

I alt har fire danske pensionsselskaber – ISP, AP Pension, Pensam og Industriens Pension – investeret i statsobligationer i landet for omkring 11 millioner kroner.

Samtidig er kvinder blevet voldtaget af landets nationalhær, siger Læge Dennis Mukwege, der arbejder på Panzi hospitalet i DR Congo.

- Et stort antal kvinder voldtages af regeringssoldaterne. Det er meningen de skal beskytte dem, ikke voldtage dem, siger han til DR Nyheder.

Formanden for Rådet for Samfundsansvar, Mads Øvlisen, savner et etisk regelsæt for investeringer i statsobligationer. Det har man nemlig for aktier og virksomhedslån.

- Vi ved jo alle sammen, at der er problemer i de lande. Derfor undrer det mig, at pensions­kasserne ikke er mere gennemsigtige og forklarer, hvad de har gjort for at sikre, at pengene ender i opbygning af landet og ikke i de forkerte lommer, siger han til Berlingske.

Ifølge avisen har danske pensionskasser investeret for mere end 600 millioner kroner i otte afrikanske lande: Angola, Republik­ken Congo, Nigeria, Uganda, Gabon, Elfenbenskysten, Senegal og den Demokratiske Republik Congo.

Tags

Anbefalede artikler