Pensionschefen: Sådan forvalter jeg min egen pension

Skandias direktør Charsten Christensen forvalter selv en del af sin store pension. Læs om hvordan han selv former sin drømmepension.

  Foto: istockphoto.com  

PENSION

Charsten Christensen er ikke den typiske pensionsdirektør. Han kommer fra produktions- og detailindustrien, hvor han som økonomimand er vokset op med, at man siger tingene, som de er.

Hans ærlige og ligefremme linje er ikke et forsøg på at provokere, men afspejler nærmere et ønske om at være i øjenhøjde med kunderne. Charsten Christensen er af medierne blevet kaldt pensionsbranchens enfant terrible, fordi han kalder en spade for en spade.

Hele Charsten Christensens pension er samlet i Skandia. Han har delt pensionen op i to forskellige produkter – men begge er markedsrente med stor aktieandel og høj risiko, og han er derfor vant til meget svingende afkast hvert år.

To tredjedele af pensionen investeres af Skandias investeringsfolk, og den sidste tredjedel investerer han selv i en række af de fonde, som Skandia også tilbyder kunderne.

Charsten Christensen har ingen investeringer i Rusland og Østeuropa

Den tredjedel af pensionen, som Charsten Christensen selv investerer, er placeret i Skandia Link, hvor han sammensætter sine investeringer ud fra et udvalg af godt 50 fonde. Her ligger hans penge primært i aktiefonde fra Europa, USA og Asien.

Hans pejlemærke for investeringerne er primært intuition:

"Europa begynder at få styr på gældssituationen, og med Tyskland som lokomotiv vil Europa lige så stille trække sig fri af krisen og komme op i vækstgearet igen. Det går ikke hurtigt, men det kommer. USA viser tydeligere tegn på vækst, og her har jeg valgt at fokusere på mindre selskaber, som jeg tror vil klare sig godt den kommende tid. Jeg har også placeret en del i Asien. Godt nok er Kina og Indien gået ned i gear, men de er ikke gået i stå, og der er altså også andre økonomier, som er interessante. For eksempel Hong Kong, Taiwan og Korea," siger Charsten Christensen.

Han har ingen investeringer i Rusland og Østeuropa. Primært fordi væksten generelt har været dalende de seneste år, men helt aktuelt også på grund af den usikre situation omkring Ukraine.

Du skal have is i maven

Charsten Christensen holder løbende øje med, hvordan pensionen udvikler sig, men det giver ham ikke søvnløse nætter, hvis markederne tager et dyk, forklarer han:

"Hvis man selv vil investere en del af pensionen, er det vigtigt, at man lægger en langsigtet strategi med afsæt i, hvor risikovillig man er. Det er helt fint at interessere sig for pensionen og følge med, men det må ikke tage overhånd. Det værste, der kan ske, er næsten, hvis man bliver grebet af panik og sælger ud af aktierne, fordi der kommer nogle kortsigtede udsving. Udsvingene kommer, og de skal komme – sådan er det nu engang med markederne," lyder hans råd til andre, som gerne aktivt vil forvalte deres egne pensionskroner i jagten på det højest mulige afkast.

"Hvis man gentagne gange bliver i tvivl, om man nu har valgt de rigtige fonde eller har den rigtige fordeling mellem forskellige aktivklasser, så bør man overveje at skifte til et produkt, hvor pensionsselskabets eksperter står for investeringerne. Det vil efter al sandsynlighed give både bedre nattesøvn og et højere afkast i længden," siger han.

Charsten Christensens pensionsopsparing vil udgøre den væsentligste del af hans samlede økonomi som pensionist, men friværdi og anden formue indgår også i det samlede billede.

Charsten Christensens pensionsplan

Hvornår vil du gerne gå på pension?
Jeg har et par bestyrelsesposter i dag. Det vil jeg gerne dreje mit fokus mere over på, når jeg runder de 60 år. Hvornår jeg trækker mig helt tilbage, kan jeg ikke sige præcist.

Hvor meget skal din pension være i procent af din slutløn?
Jeg regner med, at min pension vil være omkring 60-70 procent af lønnen. I samspil med mine andre privatøkonomiske forhold som eksempelvis friværdi er det et passende niveau.

Hvad drømmer du om at bruge din tid og dine penge på som pensionist?
For det første glæder jeg mig til at få mere tid til familie og børn og børnebørn. Vi har også et fritidshus på Møn, som jeg allerede i dag bruger en del af min fritid på at sætte i stand. Jeg kan i det hele taget godt lide at have noget at rive i, og jeg har da også en drøm om at finde noget i Italien, hvor jeg samtidig kan dyrke min interesse for vin. I dag løber jeg og kører mountainbike jævnligt – det vil jeg prioritere at vedligeholde. Og så er jeg i gang med at tage jagttegn.

Hvad fortryder du mest omkring din pensionsopsparing?
At jeg ikke flyttede alle mine garanterede ordninger til markedsrente tidligere. Jeg flyttede først den sidste ordning for to et halvt år siden.

Hvad har du tjent mest på i din pensionsopsparing?
At jeg havde is i maven henover finanskrisen og holdt fast i den risiko, jeg havde valgt. Selv om jeg oplevede et markant fald på over 30 procent i 2008, gik jeg ikke i panik. Det betød, at jeg allerede to år efter havde hentet det tabte og mere til. Og lige så vigtigt – jeg har fået et afkast, der er større, end hvis jeg var blevet grebet af panik og havde skiftet til en lavere risiko efter finanskrisen.

Hvor begår danskerne de største fejl omkring deres pensioner?
Mange undervurderer deres risikovillighed og har for mange obligationer og lignende sikre investeringer, mens horisont. Ofte glemmer man, at pension er en meget langsigtet opsparing, hvor der er plads til relativt store udsving. En for lav risiko gennem et helt arbejdsliv ender med at give en lavere pension.

Hvad er dit råd til en nem forbedring af sin pensionsopsparing?
Ring til din pensionsrådgiver og brug en time på et pensionstjek. Find ud af, om du sparer op på den rigtige måde. En investering på en time hvert andet eller tredje år kan øge pensionen med mange tusinde kroner i sidste ende.

Hvor tit tjekker du afkastet på din pensionsopsparing?
Cirka hver anden måned.

Hvor ofte justerer du din pensionsopsparing og hvorfor?
Jeg ændrer sjældent på mine investeringer mere end e?n gang årligt. Men jeg kigger på mine samlede pensionsforhold hvert andet eller tredje år for at sikre mig, at jeg fortsat er på rettekurs, og foretager de nødvendige justeringer. Så kan jeg sove godt og trygt de næste to-tre år.

Blå bog

Navn: Charsten Christensen
Bopæl: Villa i Roskilde
Alder: 51 år
Familie: Gift med Susanne – 6 børn
Uddannelse: Executive Master of Business Administration fra CBS
Job: Direktør i Skandia Danmark
Samlet pensionsopsparing: Over 4 mio. kr.
Årlig opsparing: 22% af lønnen

Fra Penge & Privatøkonomi, juni 2014. 

 

Tags

Anbefalede artikler