Pension: Garantirente eller markedsrente?

Det kan være svært at finde rundt i pensionsjunglen. Her er fordele og ulemper ved de to rentetyper

PENSION

Pensionsmarkedet bugner af produkter, som det kan være mere eller mindre håbløst at finde rundt i. To grundlæggende begreber er garantirente, også kaldet gennemsnitsrente, og markedsrente.

Med garantirente er du garanteret en fast rente på din pensionsopsparing.

"Du får udjævnet dit afkast over årene. Hvis du er nervøst anlagt eller ikke er så glad for udsving på dine midler, giver garantirente en tryghed," forklarer Hans Peter Christensen, direktør i den uafhængige finansrådgivningsvirksomhed Uvildige.dk.

Med garantirente får du et sikkert, men ikke nødvendigvis højt, afkast. Som kunde risikerer du at betale mere for rentegarantien, end du får i afkast.

"Med det rentescenarie, vi har nu, er det begrænset, hvad du kan blive stillet i udsigt, hvis du vil have et garanteret afkast. Pensionsselskaberne skal jo selv forsøge at få et afkast, der kan modsvare det, de garanterer deres kunder," siger han.

Med markedsrente får du afkastet af dine investeringer direkte ind på pensionsopsparingen - eller ud, hvis afkastet er negativt.

Fordelen ved markedsrente er typisk, at den er højere end garantirenten. Til gengæld er risikoen også større.

"Markedsrente er for dem med lang tidshorisont. Risikoen for et dårligt afkast over tid minimeres, jo længere tid der går. Historisk set har det vist sig, at hvis du er langsigtet nok, vil du ende ud med nogle gode afkast, hvis du kan acceptere de udsving, der er undervejs," siger Hans Peter Christensen og fortsætter:

"Den primære forskel på markedsrente og garantirente er, hvem der i sidste ende sidder med risikoen, når der er udsving på markedet."

Tags

Anbefalede artikler