Pension: Investér dog pensionen selv

Der er mange penge at spare, det er sjovere, du bliver klogere, og du kan opnå et højere afkast ved selv at investere dine pensionspenge.

PENSION

Alt for mange danskere overlader investering af deres pensionspenge til banker og pensionsselskaber. Det er dyrt og giver dermed et lavere afkast – der udmønter sig i, at du enten skal spare mere op eller acceptere en lavere levestandard som pensionist.

Som læser af Penge & Privatøkonomi skiller du dig dog ud, idet en frisk læserundersøgelse viser, at cirka 20 procent af vores læsere investerer deres pensionsmidler selv. Det er langt mere end befolkningen generelt. Undersøgelsen viser også, at cirka 40 procent investerer delvist selv, mens 40 procent ikke selv investerer.

At 4 ud af 10 stadig lader pensionsselskaberne sidde på den totale magt, er dog stadig for mange, når analyser inden for pensionsområdet viser, at det er forbundet med ekstra omkostninger på typisk mellem 1 og 2 procent årligt at overlade opgaven til andre.

For en almindelig opsparer kan det nemt løbe op i en halv million kroner i løbet af de 40 år, opsparingen sker. Læg dertil, at du jo ikke nødvendigvis får det allerbedste afkast.

Er du stadig tilbageholdende med selv at tage magten – måske af mangel på tiltro til egne evner – kan du læse her, hvordan du kan udfri pengene fra pensionsselskabernes kløer og selv investere pengene uden særlig indsats.

Sådan kommer du i gang

Første skridt er at afklare, om du overhovedet har mulighed for selv at investere dine pensionspenge.

Har du pengene placeret i et pengeinstitut, er det relativt nemt selv at investere. Har du dine penge i et pensionsselskab, er det sværere.

Du slår op på www.pensionsinfo.dk og logger på med dit NemId. Dermed får du en oversigt over alle dine pensionsordninger (kun 7 ud af 175 selskaber er ikke med).

Ved penge i et pengeinstitut er der to muligheder. Enten står de på en kontantkonto til lav rente, eller også er de med i nogle af bankens puljeordninger.

Du kan udtræde af puljeordningen med et varsel på typisk en måned, og dermed sparer du cirka 1 procent om året i omkostninger. Når pengene er fri og dermed står på en kontantkonto, skal du bede banken om at oprette et værdipapirdepot i forbindelse med pensionskontoen. Nu kan du frit investere dine pensionspenge via din netbank.

Du skal dog lige kvalificeres som selvinvestor ved at svare på nogle spørgsmål. De penge du har i et pensionsselskab, kan du som hovedregel ikke selv frit investere. Dog har de større selskaber såkaldte linkordninger, hvor du kan investere i udvalgte investeringsbeviser.

Det er behæftet med en del omkostninger, så du skal ikke vælge denne løsning, hvis du vil spare penge, men kun hvis du selv har en holdning til, hvordan du vil have pengene investeret.

Har du en rente- eller ydelsesgaranti, bør du beholde den, hvis du har mindre end 10 år til pensionering. Ellers vælg et livscyklusprodukt, hvor renten tilpasses restløbetiden.

En enkel strategi

Overordnet skal du opdele din pensionsinvestering i en obligations- og en aktiedel.

Har du mere end 10 år til pensionering og mod på risiko, kan du have en høj aktieandel på mere end 50 procent.

Pas på med at lægge alt i aktier. Frygter du stigende rente, så invester i obligationer med kort løbetid eller med variabel rente. En billig mulighed er LD Invest Obligationer.

Aktiedelen kan du investere i individuelle aktier, men overkommer du ikke det, så invester i investeringsforeninger med lavest mulige omkostninger.

Tags

Anbefalede artikler