Mere skat på pølse - mindre på mørbrad

En pakke bacon får en højere fedtafgift end en svinemørbrad. Regeringen har lyttet til kritikken og lader kød slippe med lavere fedtskat.

PENSION

En differentieret afgift på kød.

Regeringens bebudede fedtafgift ændres nu, så afgiften på køb vil afhænge af fedtindholdet i hvert enkelt produkt.

Det sker efter massiv kritik af, at koteletter og mørbrad blev pålagt samme afgift som flæsk og pølse.

“Vi har justeret forslaget, så det bliver muligt at vælge, om man vil afregne afgift efter indholdet af mættet fedt i den enkelte udskæring eller efter de gennemsnitlige satser,” siger skatteminister Troels Lund Poulsen (V).

For at gøre fedtafgiften så enkel at håndtere som mulig, var der i første forslag fastsat gennemsnitssatser for indholdet af mættet fedt i de forskellige kødtyper.

Med det nye forslag kan man vælge at beregne fedtafgiften efter det reelle indhold af fedt. Det betyder, at visse udskæringer som ‘filet royal’ eller hjerter helt kan undgå afgift, da de falder under den fastsatte bagatelgrænse.

Ordningen er valgfri, således at særligt de mindre slagterier ikke belastes af ekstra administrative byrder og kan fortsætte med at bruge de gennemsnitlige takster.

“Nu har vi imødekommet kritikken, men de store justeringer medfører jo, at afgiftsgrundlaget og provenuet bliver mindre, så derfor bliver vi samtidig nødt til at hæve afgiftssatsen fra 13 kr. til 16 kr. for at sikre finansieringen,” siger Troels Lund Poulsen.

Det betyder med andre ord, at produkter som is, ost, smør, fløde og margarine får en højere afgift.

Lovforslaget fremsættes i Folketinget i dag og førstebehandles den 25. januar.

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display