Masser af penge i friværdien til pensionisterne

Bor du i ejerbolig og er pensionist, har du gode muligheder for at supplere pensionen ved at belåne friværdien i boligen. Selv om friværdien er skrumpet det seneste års tid, har en 67-årig pensionist i en ejerbolig alligevel mulighed for at udbetale sig selv 7.500 kroner månedligt i resten af sin levetid.

PENSION

‘Side 1: Masser af penge i friværdien til pensionisterne’

Danske pensionister i ejerbolig er ikke meget for at tære på opsparingen i boligen. Selv om den gennemsnitlige pensionist i en ejerbolig kun modtager en pensionsindtægt på 13.000 kroner før skat, vælger de færreste pensionister at nedspare af boligen friværdi, lyder det samstemmende fra både BRFkredit og Ældresagen.

Ifølge BRFkredit udgør den gennemsnitlige friværdi for en 67-årig boligejer ellers 1,3 mio. kroner, hvilket giver rigelig plads til lidt ekstra
“smør på brødet”. Veksler du boligens mursten om til kontanter, vil du som “en nyslået” pensionist på 67 år kunne opnå en ekstra udbetaling på omtrent 7.500 kroner resten af livet, hvis du ellers regner med at leve lige så længe som 67-årige gør i gennemsnit.

Venter du med at “indløse” formuen til du er 72 år, stiger den månedlige skattefrie udbetaling til cirka 10.000 kroner. Og udskyder du betalingen yderligere fem år, stiger den månedlige udbetaling til hele 15.000 kroner, fremgår det af ATPs nyhedsbrev, Faktum.

De færreste pensionister vælger at nedspare af boligen friværdi – selv om de i gennemsnit har 1,3 millioner kroner af den.

Afkast bestemmer rækkefølge af nedsparing
Selv om mange pensionister vægrer sig ved at belåne boligen, når lånene er betalt ned, kan der i nogle tilfælde være en økonomisk gevinst at hente, når det samlede regnestykke gøres op.

For det første er det en god tommelfingerregel, at bruge løs af de billigste penge først, når du skal nedspare i perioden efter, at du er gået på pension. Det betyder, at pensionsopsparinger med et højt forventet afkast efter skat bør gemmes længst muligt. Det gælder eksempelvis din konto hos ATP, som er en livsvarig ydelse, der i øjeblikket kan udskydes til udbetaling som 70-årig.

Et andet fif er, at du ved at benytte dig af boligens friværdi, kan reducere din samlede skattebetaling. Ønsker du eksempelvis en høj levestandard i dine første år som pensionist, risikerer du at skulle betale topskat af de sidste udbetalte kroner.

Ved at forlænge udbetalingsperioden på din ratepension, får du mindre udbetalt hver måned, men har til gengæld bedre muligheder for at undgå topskatten. For at hente det manglende beløb i den periode, hvor du har mest brug for penge, kan du i stedet vælge at spare ned i boligen.

Og hvis du skulle gå bort før den beregnede tid, er der en lille skattemæssig gevinst at hente for dine arvinger. Både ratepension og kapitalpension udbetales nemlig til arvingerne med et fradrag på 40 %, hvilket er en lavere skattesats, end du sædvanligvis selv skulle betale.
[emediate]

‘Side 2: Masser af penge i friværdien til pensionisterne’

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display