Margrethe Vestagers økonomiske liv

Vi mødte den danske toppolitiker Margrethe Vestager til en snak om hendes egne finanser, mens hun stadig var minister for økonomi og indenrigspolitik.

  Foto: istockphoto.com  

PENSION

Det er svært at få en aftale med Danmarks økonomiminister. Det er nærmest et under, da det i tredje forsøg endelig lykkes at fange Fru Vestager på kommandoposten i Økonomiministeriet. Først vaklede finansloven, og så tumlede den radikale minister Christian Friis Bach, og Penge & Privatøkonomi måtte indse, at den politiske kalender er lige så uforudsigelig som vejret.

Men nu sidder hun der. Hun hælder kaffe op, så du føler dig som en kærkommen gæst, og hvis hun er travl og stresset inde bag øjnene, afslører ansigtet ingenting. Ministerens kontor føles faktisk som en dagligstue, hvor du kan tillade dig at slå benene op.

Det er en del af Margrethe Vestagers taktik. Hun vil skabe kontakt i stedet for afstand – også gennem sin påklædning, der af samme grund aldrig er sort. I dag er skjorten lys og mønstret, mens et smaragdgrønt skørt smyger sig om de lange cykelvante ben.

Betaler og bruger i fællesskab
Margrethe Vestagers første minde om økonomi stammer tilbage fra 5. klasse på den folkeskole i Ølgod i Sydvestjylland, hvor hun voksede op. Dengang kunne hun hverken få vådt eller tørt på skolen, så hun besluttede med resten af elevrådet at lave en frugtbod.

Det betød, at den unge Vestager måtte forholde sig til økonomien, hvis den lille bod skulle løbe rundt. I dag er det boden Danmark, som økonomiministeren bestyrer.

”Jeg er vokset op i en søskendeflok på fire, og begge mine forældre var præster. Især min far var økonomisk bevidst, og pengene sad ikke løst derhjemme. Til gengæld gik han op i kvalitet, og så var han samtidig et meget generøst menneske, især over for dem, der ikke havde så meget. De værdier har jeg taget med mig,” siger Margrethe Vestager.

Som besøgende i et af Danmarks mest magtfulde kontorer kan du hurtigt fristes til at tro, at en økonomiminister leder hjemmeøkonomien med samme faste hånd som landets. Det er bare ikke tilfældet. I det private hjem på Amager er der fællesstyre i økonomien, og indretningen minder uhyggeligt meget om en typisk dansk gennemsnitsfamilie.

”Vi har sådan en helt klassisk familie-fællesøkonomi. Vi betaler regningerne i fællesskab og bruger pengene i fællesskab. Og så regner vi med, at det går nogenlunde op i sidste ende.”

Familien har ikke fælles konto, Margrethe Vestager og hendes mand har hver deres. Udgifterne bliver fordelt imellem de to indkomster, og ligesom med nationaløkonomien er hendes vigtigste krav, at regningerne bliver betalt. De voksne får ikke udmålt penge til eget forbrug, men må udøve økonomisk selvjustits. Til gengæld får de tre døtre Maria, Rebecca og Ella faste lommepenge.

For at få et overblik over posterne i den privatøkonomiske virkelighed sætter Margrethe Vestager sig sammen med manden Thomas Jensen og lægger budget. Det er en tilbagevendende øvelse i Amager-hjemmet.

Og det kan blive endnu mere rugbrødsøkonomisk, som da familien for nylig trawlede sine forsikringer igennem for at se, om der var penge at spare. Margrethe Vestager lyser af tilfredsstillelse, da hun beskriver følelsen af at have styr på sine forsikringer og vide med sikkerhed, at de er dækket til den rigtige pris.

Toppen af den politiske fødekæde
Hvis Bjarne Corydon er kongen af Danmarks finanser, er Margrethe Vestager dronningen af dansk økonomi. Det er hende, der sidder med nøglen til kommunernes pengekasser, hun er med i Folketingets to mest magtfulde udvalg, koordinationsudvalget og økonomiudvalget, og så repræsenterer ministeren Danmark i det internationale økonomiske samarbejde i EU, IMF (Den Internationale Valutafond) og OECD (Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling).

Tag ikke fejl. Margrethe Vestager er en politisk edderkop, der fra Økonomiministeriet tålmodigt samler trådene i sit spind. Den radikale leders økonomiske erfaring er langtfra kun politisk. Før Margrethe Vestager overhovedet blev valgt ind i Folketinget, huserede hun på gangene først i Finansministeriet og siden i Økonomistyrelsen, hvor hun sluttede som sekretariatschef.

Derfor er det heller ikke så mærkværdigt, at Danmarks nuværende økonomiminister sidder så lunt i sædet. Faglig viden og en embedsmandserfaring har været med til at bane vejen for Margrethe Vestagers politiske talent i det taltunge sæde.

Faktisk står hun så stærkt – ikke kun i økonomi­ ministeriet, men på alle parametre – at hun af flere medier er blevet udråbt som Danmarks mest magtfulde kvinde foran statsminister Helle Thorning­-Schmidt.

Ministeren bliver på måtten
Margrethe Vestagers dagligdag begynder klokken seks med et kig på de næste 24 timers vigtigste sager. Så en rask løbetur med familiens golden retriever inden morgenmaden. Klokken otte er hun ude af døren og oppe på cyklen, som foretrækkes fremfor minister­bilen, når hun skal rundt i København.

Dagen går slag i slag med møder, briefings, lovforberedende arbejde og interview. Med sin stab omkring sig arbejder økonomiministeren som regel til sen aften. 17.30 til 19.30 er dog et fast åndehul, som hun prøver at værne om. Det er her, familien mødes derhjemme og spiser aftensmad sammen. Efter maden må hun arbejde endnu et par timer, før dagen er omme.

Mens den 45-årige statskundskaber bruger de fleste vågne timer på at bekymre sig om nationens økonomi, er det andre ting, der fylder i hendes mentale landskab, når hun træder ind af døren derhjemme. Hun tilstår uden tøven, at hun ikke bekymrer sig synderligt om sin egen privatøkonomiske fremtid.

”Jeg plejer at sige, at jeg stiller ministeren ude på måtten, når jeg kommer hjem. Så er jeg mor og hustru for en stund. Og selv om ministeren bruger det meste af dagen på økonomi, så er det ikke noget, jeg tænker særlig meget over i mit privatliv.”

Den radikale leder fortæller, at det er et privilegium, at hun ikke behøver at gruble over sin privatøkonomi. Fra en tidlig alder har hun haft velbetalte job med gode pensionsordninger, og så længe budgettet bliver over­ holdt, får den langsigtede økonomi lov til at passe sig selv.

Til gengæld er den daglige økonomi, der hvor Margrethe Vestager sætter ind. Hun er en sand tilbuds­haj. Hun går på jagt efter nedsat toiletpapir og hundemad. Når der så står 24 kilo hundefoder og fylder i hjemmets køkken, er det hendes mand, der må tøjle spareiveren.

Derudover bliver familiens fryser brugt flittigt af den madglade minister. For eksempel står hun gerne en søndag og kokkererer 10 poser bolognese, så familien bare kan gå ud og hente i fryseren, hvis tiden er knap. Budgetlægning og tilbudsjagt handler om overblik, så privatøkonomien ikke bliver uoverskuelig. Det må samfundsøkonomien heller ikke være, for uroen smitter ifølge Margrethe Vestager af på danskernes egne husholdninger.

”Jeg vil gerne have, at man som borger ikke behøver at bekymre sig om, at der lige pludselig sker noget ufor­ udset i økonomien. Der skal være en tryghed om, at vores økonomi er i sund og sikker gænge. Sådan at man som borger selv kan disponere. Det ligger der en stor frihed i. Det vigtigste for at kunne sikre den tryghed er, at vi som samfund altid kan betale vores regninger.”

Intet er helligt
Skiftet mellem minister og privatperson kan være svært, når ministerens arbejde ofte ramler sammen med familielivet. Margrethe Vestager har ikke meget tid til sig selv. Morgenturen med hunden er det eneste faste tidspunkt, hvor hun kan være alene med sine tanker. Men familien er også det vigtigste, og det er den, hun helst vil bruge sin fritid med.

Selv om Margrethe Vestager betegner familiens aftensmåltid som helligt, er det svært at forestille sig, at hun ikke må skære i sine principper. Det kan ikke undgås. Ellers ville hun ikke kunne sidde som økonomiminister og leder af et regeringsparti. Hendes forskellige titler indbyder nærmest til uforudsigelighed – det har Penge & Privatøkonomi måttet sande som optakt til denne snak, og mon ikke familien derhjemme har samme erfaring.

”Fritid er noget, jeg må prioritere, når jeg kan. Der er altid meget arbejde, og jeg er godt klar over, at jeg aldrig bliver færdig. Det nytter bare ikke noget at tabe sig selv i arbejdet og glemme de store linjer. Jeg bliver af og til nødt til at træde et skridt tilbage og tjekke, om retningen stadig er rigtig. Og så er det videre igen.”

Som sagt så gjort. Tiden er gået, og ministeren skal videre med dagens arbejde. Hektiske skridt fra gangen siver ind under døren, og illusionen om den hyggelige dagligstue fordufter, da den særlige rådgiver stikker hovedet ind for at minde om tiden. Dronningen af dansk økonomi skal videre.

Blå bog

Navn: Margrethe Vestager

1968: Født i Glostrup, men opvokset i Ølgod i Sydvestjylland.

1993-95: Cand. polit fra KU, fuldmægtig i Finansministeriet.

1995-98: Konsulent og sekretariatschef i Økonomistyrelsen.

1998-01: Kirke- og undervisningsminister.

2001-: Folketingsmedlem for Radikale Venstre.

2007-2014: Formand for Radikale Venstre.

2011-2014: Økonomi- og indenrigsminister.

2014-        : Danmarks Konkurrencekommissær i EU

Privat: Gift med gymnasielærer Thomas Jensen, sammen har de døtrene Maria, Rebecca og Ella.

Bolig: Bor i en andelslejlighed på Amager.

Fra Penge & Privatøkonomi, februar 2014

 

Tags

Anbefalede artikler