Kvinder og ufaglærte straffes ved reform

Kvinder og ufaglærte samt folk i udkantsområderne rammes i særlig grad af efterløns-hammeren, når ny reform vedtages i dag.

PENSION

Er du ufaglært, kvinde og bosiddende i Nordjylland, rammes du af de forringelser af efterlønnen, som et politisk flertal lægger op til, når forhandlingerne på Borgen om 2020-planen går i gang kl. 12.

Her mødes finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) med de Radikale og Dansk Folkeparti for at sikre en ny økonomisk aftale om tilbagetrækning og efterløn.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har i en ny analyse set på, hvem der går på efterløn allerede som 60 og 61-årig, og dermed rammes af den aftale, som ventes på plads i dag.

Og ser man geografisk skiller Nordjylland og andre udkantsområder som Lolland-Falster og Bornholm sig ud. Her benytter op imod 80 procent af efterlønnerne sig af alle fem år, inden de går på folkepension som 65-årige.

Analysen viser også, at det særligt er faglærte og ufaglærte, der rammes af forringelserne, fordi de går på efterløn i en tidlig alder.

To tredjedel af FOA og 3F’s medlemmer går på efterløn allerede som 60 eller 61-årig. Mens det kun er hver fjerde af medlemmerne i f.eks. Ingeniørernes (IAK) og Økonomernes (CA) a-kasse.

Også kvinderne rammes i høj grad af de forringelser, der er lagt op til, da to ud af tre, som går på efterløn som 60-årig, er kvinde.

Dansk Folkeparti, de Radikale og regeringen ventes sendere i dag at blive enige om en aftale, der hæver efterlønsalderen med fire år og samtidig beskærer perioden fra fem til tre år, så man først kan gå på efterløn som 64-årig.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display