Kan jeg spare ekstra op til pension i min bank?

PENSION

Stil selv spørgsmål til eksperterne her.

SPØRGSMÅL:
Via mit arbejde sparer jeg 10 procent af min løn op i pension. Nu vil jeg gerne foretage en supplerende pensionsopsparing på 4.000 kroner om måneden -altså 48.000 kroner om året. Dem vil jeg helst spare op på en pensionsordning i banken, så jeg selv kan investere pengene. Men hvis jeg i min arbejdsmarkedspension allerede har ramt loftet for, hvor meget jeg må indskyde på en ratepension med skattefradrag årligt, så kan jeg vel ikke også indskyde på en ratepension i banken? K.J., Køge

SVAR:
De oplagte pensionsprodukter i banken er som udgangspunkt ratepension og aldersopsparing, som begge er pensionsopsparinger, hvor du selv kan investere i værdipapirer.

Du kan højst indskyde 50.900 kroner årligt (2014) på en ratepension, og dette loft gælder for samtlige ratepensioner under et.

Hvis du vil benytte ratepensionsdelen på en privat ratepensionskonto, kan du meddele udbyderen af din arbejdsmarkedspension, at de skal tage højde for dette ønske. Så kan selskabet indbetale hele eller en del af din arbejdsmarkedspension på en livrente, så du kan bruge ratepensionen til din private opsparing. Der kan dog være selskabsbestemte regler for, om du kan bruge helt op til rateloftet udenfor ordningen.

Aldersopsparingen kan også være et godt privat supplement til din pensionsopsparing. Du kan højst indsætte 28.100 kroner i 2014, og du får ikke fradrag ved indbetaling, men betaler ikke skat ved udbetaling. Fordelen ved aldersopsparingen kontra almindelig fri opsparing er blandt andet den lempelige beskatning af afkastet på 15,3 procent.

Der kan være enkelte pensionsordninger via arbejdsgivere, hvor der allerede er indbygget aldersopsparing. Har din arbejdsmarkedspension dette element, så skal du - som for ratepensionen - væreopmærksom på, at du ikke har to gange maksimumbeløb at råde over.

Hilsen Per Strøm (Pensionschef i Handelsbanken og ekstern underviser i pension)

 

Stil selv spørgsmål om pension til Per Strøm fra Handelsbanken her.

Tags

Anbefalede artikler