Hvad er ratepension?

Du kan oprette en ratepension, hvis du er under 60 år. Indbetalingerne på pensionen kan komme fra din pensionsordning på dit arbejde, eller du kan oprette din egen ratepension og selv indbetale pengene

PENSION

Indbetalingerne til ratepensionen kan trækkes fra i skat med en fradragsværdi på op til 59 %. Hvis du indbetaler på din ratepension via dit arbejde, er der ingen grænser for, hvor meget du kan sætte ind om året, og beløbet behøver ikke at være det samme i alle år.

Anderledes er det, hvis du indbetaler på en privat opsparing. Hvis du vil indbetale mere end 43.100 kroner om året, skal du forpligte dig til at betale det samme beløb i mindst 10 år, for at hele beløbet kan trækkes fra i skat i indbetalingsåret.

Hvis du sætter penge ind på din private ratepension i mindre end 10 år, eller hvis du indsætter et stort engangsbeløb, gælder der andre regler: Du kan maksimalt trække 43.100 kroner fra om året, men du kan trække 10 procent af dine indbetalinger fra hvert år i de efterfølgende 10 år.

Eksempel

Sætter du 300.000 kroner ind som et engangsbeløb eller 60.000 kroner ind om året i fem år, kan du trække 30.000 kroner fra hvert år i 10 år. Men da du maksimalt må trække 43.100 kroner fra om året, kan du i stedet trække 43.100 kroner fra i seks år (6 × 43.100 = 258.600) og trække de resterende 41.400 kroner fra i det syvende år.

Selvstændige

Der er særlige regler for selvstændig erhvervsdrivende, der opretter en privat opsparing, da selvstændige ikke har mulighed for at oprette en pensionsordning med arbejdsgiverindbetalinger. Selvstændige behøver ikke at betale det samme beløb i mindst 10 år, men kan hvert år indbetale det beløb, de ønsker – dog ikke mere end 30 procent af virksomhedens overskud.

Udbetaling

Du kan ikke få din ratepension udbetalt på én gang. Udbetalingen skal ske over mindst 10 og maksimalt 25 år. Første rate kan du tidligst få udbetalt, når du fylder 60 år, og udbetalingen skal senest starte, når du er blevet 75. Sidste rate skal udbetales, når du er 85.

Du skal betale indkomstskat af dine udbetalinger fra ratepensionen.

Netop beskatningen af ratepensionen gør den fordelagtig for dig, hvis du betaler topskat i dag. Indbetalingerne kan trækkes fra i skat – også i topskatten – og det kan give dig en besparelse på helt op til 59 procent, som er den gennemsnitlige trækprocent for folk, der betaler topskat. Når du går på pension, har du næppe den samme indkomst som i dag og betaler måske derfor ikke topskat længere.

Du kan således opleve, at du kun skal betale 44 procent i skat af udbetalingerne og derved har fået en rigtig pæn skattebesparelse.

Hvis dine udbetalinger fra ratepension betyder, at du skal betale topskat som pensionist, kan du vælge at få ratepensionen udbetalt over mere end 10 år, så du slipper med at betale mellemskat.

Hvis du dør, efter at du er begyndt at få ratepensionen udbetalt, vil den, du har valgt at begunstige i din pensionsaftale, modtage betalingerne i resten af udbetalingsperioden. Hvis du dør, før udbetalingerne starter, er der i de fleste tilfælde tilknyttet en livsforsikring til ratepensionen. Pengene bliver så enten udbetalt i rater eller som et engangsbeløb til den, du har valgt at begunstige på aftalen.

Du kan ændre din ratepension til en livrente, hvis du ønsker det, men det skal ske, inden du går på pension. Det koster i de fleste tilfælde ikke noget, så længe du bliver i samme selskab.

Tags

Anbefalede artikler