Helle kaster håndklædet i ringen

Socialdemokraterne har forladt forhandlingerne om regeringens økonomiske plan, efter at regeringen har opsagt velfærdsforliget fra 2006.

PENSION

Socialdemokraterne forlod tirsdag eftermiddag forhandlingerne om velfærdsforliget med regeringen.

“Regeringen har besluttet at bryde velfærdsforliget fra 2006. Dermed skaber regeringen maksimal usikkerhed for de danskere, som troede de kunne regne med deres efterløn og folkepension,” sagde Helle Thorning-Schmidt, da hun trådte ud fra forhandlingslokalerne i Finansministeriet.

Regeringen ønsker at afskaffe efterlønnen og hæve folkepensionsalderen – og dermed bryder regeringen med det brede velfærdsforlig fra 2006.

Og det blev altså også en dealbreaker for Socialdemokraterne, der nu vender tilbage til at finpudse deres egen økonomiske plan, der frem mod 2020 skal lukke det hul i den danske statskasse på 57 mia. kroner.

“Vi har en anden vej for Danmark, som ikke handler om at spare på alting. Tværtimod vil vi sætte gang i væksten og sørge for, at vi alle arbejder noget mere, at de unge kommer igennem uddannelserne hurtigere, og at kontanthjælpsmodtagerne får en vej tilbage til arbejdsmarkedet,” sagde den Helle Thorning Schmidt, da hun forlod forhandlingerne.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) var langt fra begejstret for, at Helle Thorning-Schmidt ikke kommer tilbage til forhandlingsbordet.

“Socialdemokraterne har nægtet at begive sig ind i drøftelser omkring efterløn, og de nægter at forklare, hvordan de vil løse samfundets udfordringer frem til 2020,” sagde han.

Især savner finansministeren en konkret økonomisk 2020-plan fra Socialdemokraterne, der har lovet at offentliggøre den før det kommende valg. Regeringen var tre måneder om at sætte deres egen plan sammen, så Socialdemokraterne har i teorien stadig lidt tid at løbe på.

“Det behøver ikke være hurtigere end os, men det er jo nu, vi forhandler. De siger jo, at de har deres forslag parat, og vi mangler jo reelt set bare forslag til at løse udfordringen,” sagde han efter Socialdemokraterne valgte at udvandre.

Tilbage i forhandlingslokalet sidder nu Dansk Folkeparti og Radikale Venstre. 2020-forhandlingerne mellem regeringen og disse partier fortsætter onsdag.

Tags

Anbefalede artikler