Grønne afgifter koster danskerne dyrt

For syvende måned i træk steg den danske inflation og kravlede i december op på 2,8 procent. Stigende afgifter forklarer en fjerdedel.

PENSION

Stigende afgifter på vand, el og varme i forbindelse med skattereformen kostede sidste år hver dansk familie 2.250 kroner.

Samtidig træk afgiftstigningerne den danske inflation op med hele 0,7 procentpoint.

Danmarks Statistik offentliggjorde i morges tal for inflationen i december, og de viser, at forbrugerpriserne i Danmark stiger mere end i de andre EU-lande.

Inflationen i Danmark var i december på 2,8 procent – en stigning på 1,9 procentpoint siden efteråret 2009 – og en stor del af forklaringen skal findes i stigende grønne afgifter, fastslår Realkredit Danmark.

Til næste år bliver det dog ikke så slemt.

De planlagte afgiftsstigninger i Danmark i 2011 løber nemlig op i 1,25 milliarder kroner, hvilket kun vil øge inflationen med 0,1 procentpoint i år.

“Det er dermed også en vigtig forklaring på, at de aktuelt høje inflationsrater i dansk økonomi sandsynligvis er et midlertidigt fænomen, og samlet set venter vi en inflation på i omegnen af to procent i år. En stor joker vil selvfølgelig være udviklingen i råvarepriserne, som på det seneste har været i hastig vækst,” skriver Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark, i en kommentar.

 

Tags

Anbefalede artikler