Forskellige priser på tro

Der er stor forskel på hvad du betaler for at gå i kirke rundt om i landet. Se her top og bund i Danmark.

PENSION

Vil du have søndagsgudstjenesten for dig selv, og er du villig til at betale for den, er Samsø den perfekte kommune for dig. På øen ud for Jyllands østkyst skal du slippe 1,50 procent af din indkomst i kirkeskat. Til gengæld skal du ikke slås med mange andre sognebørn om pladserne i kirken.

I den anden ende af skalaen ligger Gentofte Kommune, hvor 0,44 procent af din indkomst går i kirkekassen. Forskellen har sin naturlige forklaring. Jørgen Engmark, informationskonsulent i Kirkeministeriet, angiver især to grunde til, at skatten varierer så meget. »For det første er der forskel på, hvor mange medlemmer folkekirken har i hver kommune. For det andet er der forskel på, hvor meget medlemmerne tjener,« siger han.

Dermed henviser Jørgen Engmark til, at medlemmerne i de billige københavnske kommuner som Gentofte tjener mere. Resultatet er, at de ikke behøver betale procentvis så meget af deres løn som i kommunerne med lavere indkomst. En tredje årsag er, at antallet af kirker i forhold til antallet af medlemmer er højere i specielt udkantskommunerne.

Jørgen Engmark giver et eksempel fra de gamle kommuner fra før kommunalreformen. Dengang havde Vallensbæk Kommune og Sydthy Kommune begge omkring 12.000 indbyggere, men kirkeskatten i Sydthy var alligevel tre gange højere end i Vallensbæk. Årsagen var, at borgerne i Sydthy skulle betale for 18 kirker, mens Vallensbæks indbyggere kun havde én kirke, som de skulle finansiere.

Fordeling af pengene

Folkekirkens medlemmer betalte 5,9 milliarder kroner i kirkeskat i 2011. Heraf gik 4,9 milliarder til de lokale kirkers kasser og den sidste milliard til den fælles såkaldte landskirkeskat.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display