Fagforeninger vil forsvare efterløn i retten

FOA og NNF truer med at gå til Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg.

PENSION

Staten risikerer nu et stort erstatningskrav og mistede penge i sagsomkostninger, hvis regeringens efterlønsreform vedtages.

Fagforeningerne FOA og Fødevareforbundet NNF varsler nemlig en erstatningssag, hvis partierne bag efterlønsreformen vedtager reformen, som den er skitseret.

Det oplyser FOA i en pressemeddelelse.

Fagforeningerne har allieret sig med menneskeretsadvokat Tyge Trier.

“Retten for den enkelte til efterløn er en ejendomsret, som er beskyttet i henhold til den europæiske menneskeretskonvention,” siger Tyge Trier i pressemeddelelsen.

Advokaten siger, at danske politikere har ret til at ændre på loven, men at det kan krænke folks ejendomsret, hvis det fører til store konsekvenser for den enkelte person i henhold til det såkaldte proportionalitetsprincip.

Det vil handle om folk tæt på de 57 år, som ifølge reformen er grænsen for, hvem der får forringet efterlønnen.

De har nemlig været i ordningen i årevis og kan ikke nå at spare op på anden vis.

Hvis sagen vindes, vil den få betydning for flere. Hvor mange det vil dreje sig om, vil fagforeningerne ikke gisne om endnu, men det vil være fra en gruppe på omtrent 40.000 danskere.

Sagen skal først føres ved de danske domstole, men fagforeningerne er klar til at gå hele vejen til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg.

“Selv om det skulle lykkes Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og de radikale at slå efterlønnen politisk ihjel, vil den leve videre juridisk, indtil Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg har talt,” siger forbundsformand Ole Wehlast, Fødevareforbundet NNF.

Tags

Anbefalede artikler