Fagbevægelse: Efterlønnen skal bevares

Efterlønnen skal hverken afskaffes eller forringes. Sådan lyder det samstemmende fra både FOA, Dansk Metal og 3F.

PENSION

Drop planerne om at afskaffe efterlønnen.

Sådan lyder det fra metalarbejdernes, sosu-assistenternes og industriarbejderes fagforeninger, efter at regeringen har fremlagt sin 2020-plan.

Her skal der skaffes 18 mia. kr. ved en tilbagetrækningsreform.

“Efterlønnen skal hverken afskaffes eller forringes,” siger FOA-formand Dennis Kristensen.

I 3F mener man, at de lavtlønnede endnu engang skal betale regningen.

“Sidste år halverede regeringen og Dansk Folkeparti dagpengeperioden midt i en økonomisk krise. Nu foreslår de at afskaffe efterlønnen, som især mange lavtlønnende med hårdt fysisk arbejde har glæde af. Det er skævt og usympatisk,” siger 3F’s formand Poul Erik Skov Christensen.

Heller ikke i Dansk Metal kan man acceptere, at efterlønnen bliver forringet.

“Efterlønnen er afgørende for mange af vores medlemmer, som efter et langt og fysisk hårdt arbejdsliv, bør have ret til selv at afgøre, hvornår de skal trække sig tilbage,” siger formand Thorkild E. Jensen.

Argumentet om, at det blot er direktører og golfspillende tandlæger, der går på efterløn, holder slet ikke, påpeger han.

“Over 80 pct. af efterlønnerne i dag er faglærte og ufaglærte, og når de rammer efterlønsalderen, er mange af dem nedslidte. For dem er retten til efterløn afgørende,” siger Thorkild E. Jensen.

Regeringen vil gradvist sætte efterlønnen op fra 2014 og fjerne den helt for danskere under 45 år. Det skal skaffe 70.000 flere i beskæftigelse.

På pressemødet afviste statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) at regeringen kun går efter at fremrykke velfærdsaftalen fra 2006.

“Det er nødvendigt at afskaffe efterlønnen,” sagde han.

Tags

Anbefalede artikler