Færre danskere går på efterløn

Efterlønsordningen nedlægger sig selv - gradvist. Færre danskere går på efterløn, og dem der bruger ordningen bliver ældre.

PENSION

Det er ikke nødvendigt at slagte efterlønsordningen. Den nedlægger sig selv med årene.

Sådan lyder det fra FOA på baggrund af nye tal, der viser, at færre danskere går på efterløn.

32.800 danskere gik på efterløn i 2010. Det er knap tusind færre end i 2009 og hele 5.500 færre end i 2007.

Det viser en opgørelse, som hjemmehjælpernes forbund FOA har lavet på baggrund af tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen.

“Tallene viser det, vi har sagt hele tiden. Der er lavet de ændringer af efterlønnen, der er brug for. Ordningen skal nok finde et fornuftigt leje helt af sig selv. Derfor er det unødvendigt brutalt at blive ved med at true dem med det hårdeste arbejde med at tage efterlønnen fra dem,” siger Dennis Kristensen, formand for FOA.

Opgørelsen viser også, at dem, der går på efterløn, udskyder det stadigt længere. Således var en ny efterlønner i 2010 i gennemsnit 61,5 år gammel. Det er et halvt år ældre end en ny efterlønner i 2007.

“Jeg tror, det handler om, at de fysiske arbejdsvilkår er blevet bedre. Min erfaring er, at langt de fleste gerne vil arbejde og være en del af det fællesskab, så længe de oplever, at de kan følge med både fysisk og mentalt,” siger Dennis Kristensen.

En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har netop påvist en systematisk sammenhæng mellem nedslidning og efterløn.

Ansatte i rengøringsvirksomhed, på restauranter samt i bagerier har således den største risiko for tidlig efterløn – og førtidspensionering.

Tags

Anbefalede artikler