Eksperter: Efterlønsreformen er et makværk

Flere eksperter og aktører i administrationen af VKOR's tilbagetrækningsreform kræver klarhed om seniorførtidspensionen.

PENSION

Omlægningen af efterlønnen til en seniorførtidspension risikerer at lide skibbrud på skrivebordene i landets socialforvaltninger.

Så alvorligt ser eksperter og aktører i visiteringen af borgerne på den tilbagetrækningsreform, som VK-regeringen, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre blev enige om i foråret.

“Uklarheden fejrer nye triumfer,” lød det fra jura-professor Kirsten Ketscher fra Københavns Universitet under en høring torsdag i Folketinget, som de tre forbund i LO-familien, FOA, 3F og NNF havde inviteret til.

“Vi ved simpelt hen ikke, hvilke borgere det er, vi taler om. Og hvad ligger der i formuleringen ‘et langt arbejdsliv’? Og hvad vil det præcist sige at være nedslidt. Det er klart, at nogen skal arbejde på at få det defineret. De nuværende regler opleves heller ikke som spor klare for dem, der skal underkastes dem,” sagde Kirsten Ketscher.

Ifølge aftaleteksten skal landets socialforvaltninger vurdere om en nedslidt borger skal tildeles seniorførtidspension ud fra ‘det foreliggende grundlag’.

Det betyder blandt andet, at borgerne ikke skal i arbejdsprøvning i løbet af sagsbehandlingstiden på maksimalt seks måneder.

Men ifølge Ankestyrelsens årsstatistik fik 71 procent af ansøgerne om førtidspension ‘på det foreliggende grundlag’ sidste år afslag.

“Så hvis de nuværende kriterier fastholdes, får alle afslag,” lød det fra Bettina Post, formand for Dansk Socialrådgiverforening, der havde følgende appel til politikerne:

“Bliv nu enige. Inden en høring skal det stå klart, hvad den her ordning egentlig dækker over,” sagde hun.

Reformen, der skal behandles i Folketinget efter valget, uanset om regeringen bliver rød eller blå, får dumpekarakter hos Ole Pass, der er formand for Foreningen af Socialchefer.

“Det er alt andet lige nemmere at administrere ud fra klare regler, end sådan en forvirret klump af hensyn,” sagde han om de fire partiers aftale.

Det vil vise sig, at aftalen er alt for løs i kødet, når de første problematiske sager kommer for en dag, mener han.

“Jeg har en begrundet frygt for, at man vil placere en svær politisk opgave på administrationen. Man gør simpelt hen noget dybt politisk til et administrativt problem. Vi bliver trukket for en vogn og ender med at blive årsag til, at det kuldsejler,” lød det fra Ole Pass.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display